Tekrarlayan Omuz Çıkığı

SAĞLIKLI BİLGİLER
Tekrarlayan Omuz Çıkığı

Omuz eklemi, vücudun en hareketli eklemlerinden biridir. Bu nedenle omuz çıkıklarının görülme olasılığı fazladır. Omzun dışa ve yana açık olacak şekilde zorlanması sonucu ortaya çıkan omuz çıkığı bazen de tekrarlayan omuz çıkığı olarak görülür. Yani omuz çıkığı tedavisi uygulanan hastalar bazı nedenlerden dolayı tekrarlayan vakalarla karşılaşabilir. Daha çok 18-30 yaş aralığında görülen omuz çıkığı, ani ve ciddi travmalar nedeniyle yaşanmaktadır. Son derece rahatsız edici ağrıların yaşandığı omuz çıkıklarında tekrarlayan bir durum söz konusuysa mutlaka ameliyat olunmalıdır.


Omuz Çıkıklarında Tekrarlanma Riski Var mı?


İlk defa omuz çıkığı yaşayan hastalarda tekrarlayan vakalar görülebilir. Tekrarlama olasılığı çıkık sonrası yeterli süre tespit yapılmamasına bağlı olarak görülmektedir. Örnek olarak ilk çıkık vakasının 20’li yaşlarda görülmesi sonrası 10 gün tespit şarttır. Eğer böyle yapılmazsa, yüzde 90-95 oranında tekrarlama riskini beraberinde getirir. 40’lı yaşlardan sonra ise tespit süresi daha az olmaktadır.


Omuz Çıkığının Tekrarlanma Nedenleri


Omuz çıktığı zaman omuz bölgesini birbirine bağlayan çok sayıdaki bağ zarar görmektedir. Bu yüzden omuz çıkığı yaşandıkça bağlardaki iyileşme süreci imkansız hale gelir. Sürekli tekrarlayan omuz çıkığı vakalarında ise yuvadaki kemikler kaybolmaya başlar.

Genel olarak omuz çıkığı ameliyatının yapılma sebebi, tekrarlayan vakaların önüne geçmektir. Sporcularda, genç bireylerde, ağır işlerde çalışan kişilerde, tekrarlayan omuz çıkıklarında öncelikle ameliyata gerek olmayıp fizik tedavi ile sonuç alınmaya çalışılır. Başarılı olunamazsa ameliyat ile hastaların tedavisi mümkündür.

Tekrarlayan çıkıkları omuz eklemlerinde kireçlenmeye de neden olacaktır. Bununla beraber omuz çevresindeki tendon ve kaslarda kalıcı hasar meydana getirebilir. Beklenmedik durumlarda ortaya çıkan bu çıkıklar doğal olarak ek sakatlıklara da davetiye çıkarabilir.


Tekrarlayan Omuz Çıkığı Tedavisi


Tekrarlayan omuz çıkığı tedavisinde çoğu kez cerrahi uygulamaya başvurulması gerekir. Omuz bölgesinin geniş hareket mesafesini korumayı amaçlayan bu ameliyat, ayrıca omuz bölgesini yerinde tutmak için yapılmaktadır. Çıkık yaşanırken hasar görmüş yapıların onarımı da başarılı bir şekilde tamamlanır.


Tekrarlayan Omuz Çıkığı Ameliyatı Sonrası


Tekrarlayan omuz çıkığı operasyonu sonrasında hastalara bazı egzersizler önerilir. Ameliyattan sonraki ilk 3 haftaya kadar herhangi bir zorlayıcı hareket yapılmamalıdır. Ayrıca hastalar alışveriş ya da araç kullanma gibi aktivitelerde başka bir kişiye ihtiyaç duyabilmektedir. İyileşme süreci ortalama 4-6 hafta olan omuz çıkığı ameliyatından sonra cerrah tavsiyeleri dışına çıkılmamalı ve kontroller aksatılmadan devam ettirilmelidir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
00:58