Omuz Eklemi Kireçlenmesi ve Tedavisi
Vücutta meydana gelen hücresel kayıplar, eklem kireçlenmelerine yol açar. Her yaş grubunu etkileyen bu hastalık, özellikle ilerleyen dönemlerde kişinin hayat konforunu büyük ölçüde düşürür. Kireçlenme diz ve kalçadan sonra en sık omuz ekleminde görülür. Kireçlenmenin ilaç ile kesin tedavisi yoktur. Yaşam konforunun sağlanması açısından kireçlenme hakkında bilgi sahibi olunması şarttır. Eklemlerin hareket kabiliyetini engelleyen omuz eklemi kireçlenmesi ve tedavisi hakkında tüm detaylar işte bu yazımızda.
Omuz Eklemi Kireçlenmesi Nedir?
Diz ve kalçadan sonra en sık görülen omuz eklemi kireçlenmesi, skapula ve humerus kemiklerinde meydana gelen hasar sonucu ortaya çıkar. Omuz eklemi artrozu olarak da bilinen bu hastalığa, romatoid artrit veya yanlış kaynayan kırıklar gibi rahatsızlıklar zemin hazırlar. Ayrıca yaş, mesleki nedenler, duruş bozukluğu, eklemlerin zorlanması, travmalar, kalıtsal faktörlerde kireçlenmeye sebebiyet verebilmektedir. Omuz kireçlenmesi, kemik yuvasının yıpranması ve kıkırdağın çatlaması sonucu pürüzlü bir hale gelerek kayganlığını yitirmesidir. Bu durumun sonucunda koruyucu kıkırdak tabakasını bozulur. Bu da omuzda birçok rahatsızlığa yol açar.
Genellikle osteoartrit ve romatoit artrit olmak üzere 2 tip omuz eklemi artriti vardır. Sıklıkla 50 yaşından büyük bireyleri etkileyen osteoartrit, kıkırdağın soyulması ve dökülmesi sonucu oluşur. Yaygın bir inflamatuar hastalık olan romatoid artritte ise eklem ile eklem zarında tutulum olur. Ayrıca kırık, çıkık veya travma sonrası gelişen osteoartrit, eklem kıkırdağının aşınması ve soyulmasından kaynaklanmaktadır.
Belirtileri
İlerleyici bir hastalık olan omuz kireçlenmesinin en sık görülen belirtisi ağrıdır. Ayrıca ağrı ilerleyen yaş ve aktiviteyle daha da fazlalaşır. Ağrının yanı sıra omuzlardaki diğer kireçlenme belirtileri şu şekildedir:
- Mekanik sıkışmalar
- Şişlik
- Sırtta ve omzun ön tarafında ağrı
- Kol aktivitesinde kısıtlık
- Hareket ettirirken sürtünme sesi
Birçok belirtilerle kendini gösteren omuz eklemi artriti, tedavi edilmediği ve daha fazla ilerlemesi durumunda uyku düzenin bozulmasına, gece ağrılarına ve hareket kısıtlığına sebebiyet verebilmektedir.
Omuz Eklemi Kireçlenmesi Tedavisi
Uzman, omuz eklemi kireçlenmesi sorununu teşhis etmek için fiziki muayene yapar. Ardından ise röntgen çekilmesini ister. Sonuçlara göre artritte ilk tedavi yöntemi ilaç ve fizik terapidir. Buna ek olarak nemli ısı, aktivite değişiklikleri, dinlenme ve hareketlerden kaçınma gibi yöntemlerde uygulanabilmektedir. Uygulanan tüm bu uygulamalara rağmen ağrı hala devam ediyor ve azalmıyorsa, cerrahi yöntemler söz konusudur. Omuz kireçlenmesinde, parsiyel veya total omuz protezi ameliyatları yapılabilir.
Yaygın görülen omuz eklemi kireçlenmesinin tedavisi total omuz protezidir. Tedavi deneyimli cerrahlar tarafından en uygun şekilde yapıldığında ise şikayetler büyük bir oranda geçer. Hastalar tedavi sonrası çok kısa sürede içerisinde eski aktivitelerine geri dönebilmektedir. Eğer siz de omuzunuzda artroz ağrıları hissediyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım almalısınız.