Kalça Protezi Cerrahisi

TEDAVİLER
Kalça Protezi Cerrahisi

Kalça Kireçlenmesi Nedir?

 

Kalça kireçlenmesi (koksartroz), 50 yaş civarında kalça ağrıları ile kendini gösteren bir hastalıktır. Sebebi belli değildir, doğuştan kalça çıkığı veya kalça gelişim bozukluğu olan kişilerde çok daha erken yaşlarda ortaya çıkabilmektedir.

 

Hastalığın başlangıç dönemlerinde yorgunluk ağrıları görülür. Daha sonra ağrılar otururken veya yatarken de hissedilmeye başlar. Eklem hareketleri gün geçtikçe kısıtlanır ve hastalar ayaklarına uzanmakta zorluk çekmeye başlar. Yürüme mesafesi kısalır. İlerlemiş hastalıkta kalçada şekil bozukluğu ile ortaya çıkan bel ve diz ağrıları da hastanın günlük yaşamını son derece etkiler.

 

Hastalığın ilk dönemlerinde ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi şikayetlerin azalmasına yardımcı olurken ilerlemiş olgularda bu tedaviler ağrıları geçiremez ve cerrahi olarak tedavi edilmeleri gerekir.

 

Kalça Protezi Nedir?

 

Kalça protezi aşınmış kalça eklemi tedavisinde kullanılan malzemeye verilen isimdir. Kalça ekleminde problemi olan hastalara ağrısız ve daha rahat hareket edebilme imkanı sağlar.

 

Kalça Protezi Nasıl Bir Ameliyattır?

 

Hekimden hekime değişmekle birlikte ortalama 60 ila 90 dakika arasında sürer. Her iki kalça aynı gün ameliyat edilebilir. Bazı özel durumlar haricinde herhangi bir destek kullanmadan 3. haftanın sonunda yürümek mümkündür. Ameliyattan bir ay sonra herhangi bir destek kullanmadan tam hareket sağlanabilir.


Kalça Protezi Kimlere Önerilir?


Kalçasında ağrı şikayeti olan ve yapılan bütün tedavi girişimlerine rağmen ağrıdan kurtulamamış hastalara kesin çözüm olarak önerilen tedavi şeklidir. Öncelikle diğer tedavi yöntemleri mutlaka denenmiş olmalıdır.

 

Kalça ağrısının en sık rastlanan sebebi kalçadaki kireçlenmedir. Kireçlenme, kalçadaki kıkırdak dokunun bozukluğu olarak tanımlanır. Doğumsal kalça problemi olan ve şiddetli kalça ağrısı çeken hastalarda kesin çözüm olarak kalça protezi uygulanabilir. Protez yapılacak hastalarda yaş sınırı yoktur. 20 ile 90 yaş arasında gereksinim duyulan herkese yapılabilir.


Kalça Protezinden Beklenti Ne Olmalıdır?

 

Doğru yapılmış bir kalça protezi, tamamen ağrısız, normal yürümeye ve merdiven inip çıkmaya olanak sağlar ve kalçanın günlük yaşamda gerekli olan bütün hareketlerine izin verir. Hasta kalça protezi yapıldıktan sonra bisiklete binme, yüzme, hafif koşu, çok sert olmayan pistlerde kayak ve tenis gibi bireysel sporları rahatlıkla yapabilir.

 

Kalça Protezi Ne Kadar Süre Dayanır?

 

Uygun cerrahi teknik, modern protez tasarımları ve malzemeler kullanılarak yapılan kalça protezlerinin ömrü günümüzde 25-30 yıla kadar uzamıştır. Herhangi bir nedenle kullanılamaz duruma gelen protezler ikinci bir müdahale ile yenilenebilir.

 

S.S.S.
Hastalarımızın Merak Ettiği Sıkça Sorulan Sorular
Tümünü Gör

After hip replacement surgery, the patient should not cross his legs while lying down, should not pull the operated leg towards the body more than a 90-degree angle, and should not turn over the operated leg with all his body weight.

Hemen hemen her yaştaki hastaya kalça protezi ameliyatı uygulanmaktadır. Hastanın herhangi bir enfeksiyonu ya da ameliyata engel herhangi bir sağlık problemi yoksa kalça protezi ameliyatı uygulanmaktadır.

Protez ameliyatı sonrası uygulanacak sportif faaliyetler hastanın yaşına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genç yaşta kalça protez ameliyatı olan hastalar tenis, kayak gibi sporları yapabilmektedir.

Kalça protezinin yerinden çıkması mümkündür. Protezin yerinden çıkmasının belirtileri arasında; kalça bölgesinde hissedilen ağrılar ve şişlik oluşumu gösterilebilmektedir. Ayrıca kalça ekleminden gelen seslerde kalça protezinin çıkması belirtileri arasında yer almaktadır.

Ameliyat hastadan, hastaya ve alanında uzman hekimin tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. Kalça protezi ameliyatı ortalama 2 saat sürmektedir.

Ameliyat sonrası hastanın kalça ağrısı tamamiyle geçmektedir. Eğer kalça ağrısı geçmemiş ise bu durum enfeksyon olarak tanımlanabilinmektedir. Ameliyat öncesi olmayan bel ağrısı ameliyattan sonra yaşanabilir. Bu ağrı ise geçicidir.

Hemen hemen her ameliyatta olduğu gibi kalça protezi ameliyatı da belirli riskleri barındırmaktadır. Ameliyatın riskleri arasında; implantın gevşemesi veya çıkığı ve bacak uzunluğundaki küçük farklılık ortaya çıkabilmektedir.

Kalça protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastanın bünyesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Gene itibarıyla hasta 4-5 gün içerisinde taburcu edilmektedir. Ameliyattan sonraki ilk 5 gün hastanın yürümesi için önemlidir.

Hastaların kalça protezi ameliyatı sonrası dikkat etmesi gereken birkaç husus vardır. Hastalar; alçak sandalyeye oturmamalı, otururken ya da yatarken bacak bacak üzerine atmamalı, ameliyatlı bacağın üzerine bütün ağırlık verilmemeli, uzun saplı ayakkabı çekeceği kullanılmalı ve çorapları giyerken yardım istenmelidir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Kalça Protezi Cerrahisi hakkında merak ettiklerinizi bana sorabilirsin.
01:12