Rotator Cuff Yırtığı Nedir ve Nasıl Teşhis Edilir?
Omuz kemiğini saran tendon yapının yırtılması durumu rotator cuff yırtığı adını taşır. Rotator manşet yırtığı ismiyle de bahsedilen bu rahatsızlık kişinin omuz hareketlerini kısıtlayan ciddi bir durumdur. Omuz eklemini yerinde tutan ve hareketlerinin işlevselliğini sağlayan bu tendon ani darbe ya da hareketler sonucu yırtılır.
Yoğun ağrıya ve omuzda güçsüzlüğe sebep olan bu durumun teşhisi;
- Kişi omuzunda hissettiği uzun süreli bir ağrıdan şikayetçi ise mutlaka doktora başvurmalıdır.
- Doktorun fiziki muayenesi esnasında omuz hareketlerinin ne ölçüde yapılabildiği gözlemlenmektedir.
- Muayenenin ardından ise doğru teşhisi koymak adına röntgen ve MR çekimi yapılmalıdır. Kemiğin ve eklemlerin mevcut durumu röntgen sayesinde ortaya çıkar.
- Tendonun yırtılması durumu olan rotator cuff yırtığı MR yöntemi ile daha kolay seçilir. Yırtık dokuyu MR sayesinde gören doktor yırtık daha ciddi bir boyuta ulaşmadan tedaviye başlar.
Teşhisi bu şekilde koyulan bu problem daha çok sporcuların karşılaştığı bir sıkıntıdır. Ayrıca orta yaşı geçen yetişkinler de vücutlarının zayıflaması nedeniyle bu sorun ile karşılaşabilmektedir. Ani hareketlerin haricinde ağır bir yük kaldırma ya da kolun sık kullanılması gibi eylemler neticesinde de bu problem kendisini gösterir.
Dolayısıyla rotator manşet yırtığı herkesin başına her an gelme ihtimali olan durumlardan biridir. Zamanla yıpranıp yırtılma olasılığı da bulunan bu tendonun işlevini ve sağlığını koruması için kişinin hareketlerine ve omzuna dikkat etmesi şarttır. Fakat aksi bir durumun yaşanması halinde uygun tedavi yöntemine vakit geçmeden başvurması çok önemlidir.
Rotator Cuff Yırtığı Tedavisi Nedir?
Omzu saran tendonun yırtılması ile ortaya çıkan rotator cuff yırtığı teşhis edilmesinin sonrasında aradan çok fazla vakit geçmeden tedavi edilmelidir. Bu yırtığın tedavisi;
- Eğer yırtık tam boyutlu değil, ufak ise cerrahi olmayan müdahaleler mevcuttur;
- Fizik tedavi ile omuz yavaş yavaş iyileşirken hareket becerisini geri kazanmaya başlar.
- İlaç tedavisi kişinin hissettiği ağrıların önüne geçer. İyileşme sürecinin daha sancısız olmasını sağlar.
- Omza trombosit zengin plazma ya da kök hücre enjekte edilerek kendi doğal iyileşme sürecinin iyileşmesine katkıda bulunulmaktadır.
- Cerrahi müdahalenin şart olduğu tedavide ise özel teknikler kullanılmaktadır. Bu işlemde yırtık tendona ulaşmak ve onu görmek için özel aletler kullanılmaktadır. Tendona ulaşıldığında ise yırtık normal dikişten farklı olan, mikro cerrahi kapsamına giren bir teknik ile onarılmaktadır. Ameliyat bölgesinin küçük oluşuyla da kişi iyileşme sürecini daha kolay atlatır.
- Ameliyat sonrası omzun eski becerilerini geri kazanması için kişinin fizik tedavi yöntemlerinden faydalanması gerekilir. Ancak bu süreçte kişi omzunu yoracak eylemlerden kesinlikle kaçınmalıdır.
Bu yöntemlerle tedavi edilen rotator cuff yırtığı dikkat edilmediği takdirde tekrarlanma riski taşıyan bir problemdir. Bu yüzden kişinin omzuna dikkat etmeli, tendonun yırtılmaması için ani hareketlerden uzak durmalıdır.