Omuz Yırtıklarında Artroskopi Yöntemi
“Rotator manşet” adı verilen omuz çevresinde bulunan doku, kas yırtıklarının en sık görüldüğü bölgedir. Bu kaslarda yırtılma gençlerde travma veya şiddetli düşme sonrasında, yaşlı bireylerde ise yıpranma ve aşınmaya bağlı olarak oluşmaktadır. Yaralanma ve travmaya karşı çok hassas olan omuz bölgesi yırtıklarının, tedavilerinde bazı vakalarda cerrahi dışı yöntemler yarar sağlamaz. Hastalığın ileri düzeyde olması durumunda mutlaka ameliyat gerekmektedir. Bu nedenle omuz yırtıklarının cerrahi tedavisinde kapalı ameliyat adı verilen artroskopi yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir.
Omuz Yırtıklarının Belirtisi Nedir?
Vücudun en esnek eklemlerinden biri olan omuz, kolun her yöne hareket etmesine sağlayan yapıdadır. Ancak bu esneklik özellik sebebiyle travma ve yaralanmalara karşı hassas olduğu için genellikle omuz çevresinde kas yırtılmaları meydana gelir. Omuz yırtıklarının erken dönemde ortaya çıkan en önemli belirtisi ağrıdır. Bunun yanı sıra diğer bulgular arasında kolu hareket ettirme sırasında güçsüzlük ve kuvvet kaybı mevcuttur.
Kollardaki kuvvet kaybı, ağrı semptomuna bağlı gelişebileceği gibi kasın normal görevini yerine getirememesinden de kaynaklanabilmektedir. Tedavi edilmemiş ve uzun süreli vakalarda omuz ekleminde eskime ve aşınmaya bağlı artroz (kireçlenme) meydana gelebilir. Dolayısıyla böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için hastalığın tanısının yapılarak en uygun tedavi planı oluşturulmalıdır.
Omuz Yırtıklarında Artroskopi Yöntemi Nasıl Yapılır?
Bazı omuz yırtıklarında cerrahi dışı yöntemler yeterli gelmemektedir. Bu sağlık sorununun ileri seviyede olması durumunda ameliyat kararı alınır ve artroskopi yöntemi tercih edilir. Omuz artroskopisi genellikle tekrarlayan omuz çıkıklarında, kıkırdak temizliğinde ve bağ onarımında kullanılmaktadır. Ayrıca rotator manşet yırtığı, labrum yırtığı kemik çıkıntılarının tıraşlanması ameliyatlarında da omuz artroskopisi tercih edilmektedir.
Omuz yırtıklarında artroskopi yöntemi ile yapılan tedavilerde 1 cm’lik 2 veya 3 küçük kesi yapılarak bu kesilerden eklem içerisine sokulan çeşitli aletlerle ve optik cihazlarla bölgedeki eklemlerin içi görülür ve tedavisi gerçekleştirilir. Bu operasyon işleminde; ince, hafif ve uzun olan artroskop cihaz kullanılmaktadır. Yapılan bu kesilerden kamera sistemi yerleştirilir.
Cerrahi işlem sırasında bu cihaz aracılığıyla eklemlerin canlı videosu monitöre yansıtılmaktadır. Elde edilen bu görüntüler sayesinde ise omuzdaki sorunlar değerlendirilerek tanımlanır. Bununla birlikte eklem içerisinde diğer sorunların düzeltilmesinin ardından kas yırtığı onarılmaktadır. Kemikten ayrılan kas dokusu, güçlü dikiş malzemeleri ile tekrar kemiğe tespit edilir.
Artroskopik cerrahi tekniği, çok küçük insizyonlar ile gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle açık cerrahiye göre çok avantajlıdır. Çünkü hem hastaya daha az acı verir hem de hastalığın iyileşme süresini hızlandırır. Bunun yanında diğer cerrahi operasyonlarında olduğu gibi artroskopinin de bazı olası komplikasyonları yok değildir. Omuzda sertlik, sürekli ağrı, enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması, kan damarlarında veya sinirlerde hasar gibi riskler meydana gelebilmektedir. Ancak uzman doktor ve gerekli ekipmanların doğru kullanımı sayesinde bu tür durumlarla hastalar çoğunlukla karşılaşmazlar.
Özetle; çok güvenli ve konforlu bir teknik olan omuz yırtıklarında artroskopi yöntemi, eklem içerisindeki sorunun çok küçük bir kamera aracılığıyla görüntülenerek tedavi edilme şeklidir. Görüntüleme yöntemi sayesinde hastalığın kesin teşhis ve tedavisi konulabilmektedir. Dolayısıyla uzman açısından çok faydalıdır. Aynı zamanda küçük kesi açılarak yapıldığından hastanın iyileşme süresi de hızlıdır.