Stres Kırığı Nedir Nasıl Oluşur?

SAĞLIKLI BİLGİLER
Stres Kırığı Nedir Nasıl Oluşur?

Gündelik yaşantımız esnasında yaptığımız fiziksel aktiviteler vücudumuzda hasar meydana getirebilmektedir. Kas ve iskelet sistemimizde meydana gelen bu durum yaşantımızı olumsuz etkilemektedir. Yaralanmalar vücutta boyutuna bağlı olarak hayat kalitemizi düşüren kalıcı hasarlara neden olmaktadır. Bu yüzden kas ve iskelet sistemimizde meydana gelen hasarlara karşı bilinçli olmamız gerekmektedir. Akabinde en iyi tedavinin uygulanması vücudumuzda hasar kalmaması için son derece önemlidir.


Stres Kırığı Nedir?


Stres kırığı, sürekli olarak aynı tempo ve güçte yaptığımız aktivitelerin vücutta oluşturduğu çatlaklara ya da küçük çaplı kırıklara verilen isimdir. Sürekli yaptığımız aktiviteler yüksek enerjide ise kemiklerin hareket ettiği doğrultuda bu harekete en çok maruz kalan bölgelerde görülmektedir. Kemik yapısı güçlü olmayan kişilerde veya kemik erimesine sahip olan hastalarda gün içerisinde yapılan aktivitelerde de sıklıkla görülmektedir. Tek bir darbeyle değil aynı yere tekrarlayan kırık şekline denir.


Stres Kırığı Nasıl Oluşur?


Vücut ağırlığımız genellikle bacak ve ayak kemiklerinde toplanmaktadır. Bu nedenle stres kırığının en çok görüldüğü kemikler bu bölgelerde bulunmaktadır. Günlük yaşantımızda sıklıkla yaptığımız merdiven inme- çıkma, zıplama ya da koşma hareketleri stres kırığı oluşturabilecek hareketlerdir. Bazı gruplarda bu kırık çeşidi çok daha yaygın görülmektedir. Obez bireylerde, ağır spor yapan kişilerde ya da ağır yük taşıyan bireylerde bu kırık çok daha sık meydana gelmektedir. Zedelenme ve yaralama durumlarına karşı bu grupların daha dikkatli olması gerekmektedir.

Kemikler günlük yaşamda sürekli aldıkları bu yük için yenilenmek isteyebilir. Sürekli yenilenme içerisinde olan kemikler, sık gördükleri bu hareketlere karşı direnç gösterecek şekilde değişmektedirler. Bu da yenilenen kemik yapılarındaki minerali arttırırken diğer kemiklerde bulunan minerali daha seyrek seviyede tutmaktadır. Fakat ağır aktiviteleri sürekli tekrarlayan kişilerde stres kırığı kendisini göstermektedir.


Fiziksel Aktivite


Yaptığınız fiziksel aktiviteler vücudunuzu aniden zorlamamalıdır. Bir anda artan yüksek dirençli fiziksel aktivitelere karşı kemikler yenik düşmektedir. Özellikle birden fazla spor yapan ya da birden fazla ağır işte çalışan kişiler bu konuda daha dikkatli olması gerekmektedir. Spora yeni başlayan kişilerin de vücudunu dikkate almadan yüksek ağırlıklar kullanması durumu tetiklemektedir.


Kadın Cinsiyet


Kadınlarda cinsiyet faktörü stres kırığına daha yatkın olmalarına sebep olmaktadır. Kemik yapıları erkeklere kıyasla çok daha ince ve zayıf olmaktadır. Ayda bir tekrarlanan regl döngüsü de kadınları risk faktörü yapan bir diğer tutumdur.


Kemik Hastalıkları


İskelet sistemi konusunda en büyük risk faktörü kemik hastalıklarına sahip olan kişilerdir. Kemik erimesine sahip olan kişilerde tekrarlanan döngüdeki fiziksel aktiviteler bu kırık için riske sebep olmaktadır.


Yetersiz Beslenme


Kemiklerin güçlenmesi ve kırıklıklara bağışıklık göstermesi için en önemli konu beslenmektir. Yetersiz beslenen kişilerde vitamin ve mineral eksikliği daha sık görülmektedir. Bu nedenle özellikle kalsiyum ve magnezyum sık sık beslenme programıyla vücuda alınmalıdır.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
00:27