Omuz Ağrılarında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Gerek masa başında çalışanların gerekse kas gücünü kullanarak para kazananların en büyük sorunu omuz ağrılarıdır. Günümüzde, bel ve boyun ağrılarından sonra en sık görülen ağrı çeşidi omuzda görülmektedir. Çünkü omuz, kas, tendon ve kemiklerin birbirine geçtiği karmaşık bir yapıdadır. Özellikle kolların yukarı kaldırılarak çalışılması ve bölgenin zorlanması ani omuz ağrılarına neden olabilmektedir. Ancak kronik ve geçmeyen omuz ağrıları da mevcuttur. Bunun pek çok sebebi bulunmaktadır. Buna ek olarak, sebebe göre omuz ağrılarında tedavi yöntemleri farklılık göstermektedir.
Omuz Ağrılarında En Sık Görülen Nedenler Nelerdir?
Öncelikle omuz ağrıları iki grupta toplanmaktadır. İlki akut, yani yeni oluşmuş, diğeri de kronik, yani geçmeyen omuz ağrılarıdır. Yeni oluşan kas ağrıları, ağırlık taşıma kolları sürekli yukarıda tutarak çalışma gibi nedenlerden oluşmaktadır. Özellikle bu geçici bir durumdur.
Sürekli olarak devam eden omuz ağrılarına ise kas ve iskelet yapısındaki bozulma neden olmaktadır. Sürekli kollarını kullanarak çalışan insanlarda da sıklıkla görülmektedir. Bu grup, en çok şikayetin olduğu gruptur. Omuz ağrılarında tedavi yöntemleri uygulaması gereken gruplar bellidir. Bu tür ağrının başlıca sebepleri şunlardır:
- Kaslarda oluşan zedelenmeler
- Omuz bölgesinde eklem donanımlarındaki iltihaplanmalar
- Kaza ve çarpma gibi nedenlerle oluşan kırıklar
- Sinir sıkışmaları
- Kireçlenmeler
- Romatizma
- Eklem hareketlerini kısıtlayan sebepler
- Boyun fıtığı
Bunlardan en sık karşılaşılanı ise sıkışma kaynaklı ağrılardır. Ayrıca kollarını sürekli kaldırarak çalışan meslek gruplarında, ev hanımlarında, voleybol ve yüzme gibi omuz bölgesini çalıştıran sporcularda sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Omuz Ağrısında Hangi Aşamada Doktora Gitmeli?
Omuz ağrıları çoğu insanın şikayetleri arasında bulunmaktadır. Ancak ağrıların artması bir hekim ihtiyacını işaret etmektedir. Gündelik işlerle birlikte gelen ağrıdan ziyade, kalıcı olan ve sürekli huzursuzluk veren ağrıların tedavi edilmesi gerekmektedir. Özellikle şu belirtiler varsa hekime görünmek gerekir:
- Ağrı, çarpma ya da kaza sonrası başladıysa,
- Uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrı varsa,
- Omuz şekil bozukluğu oluştuysa, kızarıklık ve şişlik varsa,
- Kolları kaldırmakta güçlük çekiliyorsa,
- Ağırlık kaldıramaz hale gelinmişse,
Doktoru ziyaret etme zamanınız gelmiş demektir.
Omuz Ağrılarında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Uzman hekimin belirleyeceği yöntemlerin uygulanması son derece önemlidir. Tedavinin nasıl yapılacağı omuzdaki hasarın boyutuna ve şekline göre değişmektedir. Eğer ağrı günlük ise dinlenme, buz kompresi ve ağrı kesiciler ile tedavi süreci beklenebilmektedir. Ayrıca hekimin uygun gördüğü hastalar omuz askısı da takarak kaslarını dinlendirebilmektedir. Bunun dışında fizik tedavi ve enjeksiyon yöntemleri ile tedavi mevcuttur.
Fizik tedavi yine uzman hekimin yönlendirmesi ile yapılmalıdır. Seanslar halinde yapılan uygulamalarda ağrının, kas ve tendon dokusunun tedavisi izlenmelidir. Bunun dışında, yine kas ve tendon dokularındaki hasarları tedavi edebilen enjeksiyon yöntemleri mevcuttur. Bunlar farklı içeriklerde sıvılardan oluşmakta ve tedavi odaklı çalışmaktadır.
Uzman hekimin yapacağı uygulamalar ile kronikleşmiş ağrılardan bu yolla kurtulmak mümkündür. Omuz ağrılarında tedavi yöntemleri arasında cerrahi müdahale en son aşamadır. Bu müdahaleler, bıçaksız dışarıdan müdahale ile de olmaktadır. Ayrıca hekimler, zarar görmüş dokuyu alarak yeni doku transferi de yapmaktadır.