Kol Kırıkları ve İyileşme Süreci

SAĞLIKLI BİLGİLER
Kol Kırıkları ve İyileşme Süreci


İnsan omurgasının hayati varlıkları kemikler, sonsuz güce sahip değildir. Kalsiyumun oluşturduğu kemikler, şiddetli darbelerle kırılabilmektedir. İnsanların en sık kullandığı kol kemikleri de pek çok kez darbelere maruz kalmaktadır. Düşme, darbe alma ya da kazalar kırıklara neden olmaktadır. Kol kemiklerindeki kırıklar, insan hayatını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardır. Bu kapsamda kol kırıkları ve iyileşme süreci önemli konulardır. Doğru tedavinin yapılması ile ilerleyen yaşlarda herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.


Kol Kırıkları Nasıl Teşhis Edilir?


Darbeye maruz kalmak kırılma hadisesini de beraberinde getirebilmektedir. Darbe sonrası kolda şiddetli ağrı, kızarıklık ve şişme ilk belirtilerdendir. Kol yapısındaki gözle görülebilen bozukluklar kırığın habercisidir. Bu gibi durumlarda kol mümkün olduğunca az hareket ettirilmelidir. Ardından hızla bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Kol kırıkları ve iyileşme süreci hekimin kontrolünde yürütülmelidir.

Bu aşamada tedavi için uzman hekimin belirleyeceği yol izlenmelidir. Hekimin muayenesi kapsamında belirleyebildiği kırık teknoloji ile teşhis edilebilmektedir. Doktor, kırığın durumunu ve diğer dokulara zarar verip vermediğini görüntüleme teknolojileri ile anlayabilir. Röntgen, çok eskiden beri kullanılan bir yöntemdir. BT ile de ileri görüntülemeye ihtiyaç duyulabilmektedir.

Bu bağlamda uzman hekim sabitleme yöntemi ile tedavi uygulamaktadır. Sabitleme, dışarıdan atel ya da alçı ile olabilmektedir. Kırığın parçalı olması durumunda veya dışarıdan sabitleme ile yapılamıyorsa cerrahi müdahale gerekmektedir. Ameliyat ile kırılmış veya parçalanmış kemikler, plakalar ve vidalar sayesinde sabitlenmektedir.  


Kırılan Kol Ne Zaman İyileşir?


İnsanın hayatını devam ettirebilmesi için kollar en önemli uzuvlardır. Bu aşamada kol kırıkları ve iyileşme süreci önemlidir. Kırığın durumuna göre iyileşme süreci 6 haftayı bulabilmektedir. Ancak bu durum kırığın şekline ve hekimin uyguladığı tedaviye göre değişebilmektedir. Kemiğin eski haline dönmesi ise aylarca sürmektedir. Bu nedenle kaynama sağlandıktan sonra ağır işlerden yine de uzak durulmalıdır. Ağır kaldırmamak, tedavisi süren kolu zorlamamak önemlidir. Bu konuda doktorların tavsiyesi kesinlikle dinlenmelidir.

Kol kırıkları iyileşme süreci önemli bir dönemdir. Kırığın tedavisi başladıktan sonra iyileşme süreci dikkatle izlenmelidir. Kemik, kendi kendini tedavi edebilen bir yapıdadır. Hasarın oluşmasının hemen ardından vücut tedaviye başlamaktadır. Ancak bu aşamada beslenme çok önemlidir. Bu aşamada vücudun kalori isteği 3 katına çıkabilmektedir. İyileşme sürecini hızlandırmak için kolajen gerekli bir proteindir.

En zengin kalsiyum kaynağı ise süt ve süt ürünleridir. İyileşme sürecinde tüketilmesi elbette önemlidir. Ancak süt ürünlerini yaşamın bir parçası haline getirmek kemik sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle büyükten küçüğe süt, beslenme listesinde mutlaka yer almalıdır. Ayrıca sigara tüketimi, iyileşme sürecini yavaşlatmaktadır. Sigara kullananların, kırıkla karşılaştığında tüketimi en aza indirmesi tavsiye edilmektedir. Kol kırıkları ve iyileşme süreci önemli ve uzun bir dönemdir. Bu konuda fizik tedavi de gerekebilmektedir. Dolayısıyla başarılı ve sorunsuz bir iyileşme süreci geçirmek istiyorsanız uzman hekimlerin tavsiyelerine uymalısınız.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
01:23