El Bileği Kırıkları ve Tedavisi
El bileği, elleri ve kolları bağlayan noktalarda olan sekiz parçadan oluşan eklemli yapılardır. Döndürme, öne ve geriye bükülme ya da itme gibi fiziksel aktiviteleri el bileklerimiz sayesinde yapabiliriz. El bileği, en sık kullandığımız eklemlerimizden bir tanesidir. Bu nedenle eklemler zedelendikleri zaman olabildiğince hızlı şekilde tedavi edilmesi ve dokuda minimum hasar kalması gerekir. El bileği kırıkları ve tedavisi diğer eklem bölgelerinde olan kırıklara göre daha yaygın görülmektedir. Bunun temel sebebi düşme esnasında kendimizi korumak amacıyla ellerimizi yere koyduğumuz için el bileği kemikleri sıklıkla kırılabilir.
El Bileği Kırıklarının Semptomları Nelerdir?
El bileği kırıklarında gördüğümüz semptomlar burkulmada gördüğümüz semptomlara son derece benzerdir. Bileğimiz üzerinde görülen şişlikler ve şekil bozukluğu ya da sürekli devam eden şiddetli ağrı en sık rastlanan semptomlardır. El bileği kırığında hareketsizlikte bile hafif ağrı hissedilebilir. Hareketli durumlarda ağrı çok fazla duyulur. Bu durumda el bileği kırıklarının tedavisi acilen yapılmalıdır. Radius kemiğinin alt uç kırığında yandan baktığımız zaman çatal şekli aldığı görülmektedir.
El Bileğinde Kırık Tanısı Neye Göre Belirlenmektedir?
Doktor muayenesi kırıklar için son derece önemlidir. Muayeneden sonra doktor yönlendirmesiyle el bileğinin röntgeni çekilmektedir. Bir kırık varsa bu röntgende mutlaka çıkacaktır. Kırık her zaman büyük çaplı olmamaktadır. Röntgen çekilirken çıkmayan kırık şüpheleri için bilgisayarlı tomografi çekebilirsiniz.
El Bileği Kırık Şüphesi Varsa Ne Yapmak Gerekir?
El bileği kırıkları ve tedavisi öncesinde şüphe varsa el bileği atel ile desteklenmelidir. Bir karton atel yardımıyla el bileğinin hareket etmesi önlenebilir. Şişen el bileklerine buz koyabilirsiniz. Bu sayede el bileklerindeki şişlik azalacaktır. Akabinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekecektir.
El Bileğinde Kırık Nasıl Tedavisi Nasıldır?
Kırığın tedavisi için iki yöntem vardır. Kırık parçaları anestezi altında yerine yerleştirildikten sonra dirsek altından el tarak kemiklerinin uçlarına kadar şekillendirerek yapılacak alçı ile tespit edilirler. Ekleme kadar uzanan kırıklarda eklemin ideal anatomik yapısını sağlayabilmek için cerrahi işleme gerek duyulabilir. Burada kırık parçaları ideal anatomisine getirildikten sonra plak, vida, tel gibi malzemeler kullanılarak tespit edilebilir. Ameliyat sonrası yaklaşık dört hafta atelle tespit yapılır. Bu kırıkların kaynama süresi 4-6 hafta arasındadır. El bileği hareketlerini kazanmak. İçin mutlaka fizik tedavi uygulanması kaynama gerçekleştikten sonra yapılmalıdır.