Çocuklarda Kırık Tedavisi
Çocukların öğrenme hevesleri ve tecrübesizlikleri istenmeyen kazaları beraberinde getirebiliyor. Çoğu kaza küçük zedelenmelerde atlatılabiliyor. Ancak bu hareketliliğin sonucunda kırık ve nadiren çıkık da yaşanabiliyor. Çocukların gelişmeye devam eden kemik yapılarının esnek olması aslında onları birçok ağır yaralanmadan koruyor. Çünkü kemiklerin esnek yapısı tıpkı bir ağaç dalı gibi esneyebiliyor. Ancak aşırı zorlanma, düşme ya da çarpma gibi durumlarda ise kırıklar oluşabiliyor. Çocuklarda kırık tedavisi bu gibi durumlarda gerekli oluyor.
Çocuklarda En Sık Görülen Kırıklar Hangileridir, Kırıklar Ne Zaman İyileşir?
Kırıklar, çocuklarda yatarak tedavi gerektiren durumlarda ikinci sırada yer alıyor. Genellikle 16 yaşına kadar olan erkek çocukların yarısında görülebilen bir durumdur. Kız çocuklarında erkeklere göre daha az rastlanmaktadır. Hareketli yapıları ve öğrenme hevesleri çocukları tehlikeye de açık hale getirmektedir. Bu nedenle çocukların neredeyse yarısı bu tip durumlarla karşılaşabilmektedir.
Onların en büyük şansı yetişkinlere göre daha esnek olan kemik yapılarıdır. Bu esnekliğe rağmen aşırı baskı kırığa neden olmaktadır. Çocuklarda kırık tedavisi daha çok ameliyatsız yapılabilmektedir. Ameliyat gerektiren kırıklar eklemleri ilgilendiren dirsek çevresi ve özellikle kalça çevresi kırıklarıdır. Çocukların genç bünyeleri, yaraların ve kırıkların tedavisinde de çok hızlı davranır. Ayrıca tam anatomik görünüm sağlanmasa bile kısa bir müddet sonra kemik orijinal şeklini alabilmektedir. Çocuklarda çoğu kırık 6 hafta içinde iyileşebilmektedir.
Çocuklarda Kırık Nasıl Anlaşılır?
Çocukluk döneminin sık görülen kazalardan biri olan kırıklar anlaşılması kolay vakalardır. Çarpma, düşme gibi durumlara maruz kalan çocuklarda en büyük görev ailelere düşmektedir. Bu duruma maruz kalmış bir çocuğun doktor tarafından kontrolü yapılmalıdır. Çocuklarda kırık tedavisi gerektiren başlıca belirtileri şunlardır:
- Travmanın yaşandığı bölgede ağrı ve şişme
- Gözle seçilebilen şekil bozukluğu
- Kırık bölgeyi hiç hareket ettirememe ve hareket esnasında şiddetli ağrı duymak ya da hareket sınırlaması
Bunun gibi belirtiler varsa, kırık bölgeyi harekete maruz bırakmadan doğrudan sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Bu esnada geçici olarak atel dediğimiz çeşitli malzemeler kullanarak kırıklı bölgenin tespit edilmesi, nakil esnasında ağrının kontrolü ve yeni hasarların meydana gelmemesi için gereklidir.
Çocuklarda Kırık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bir dönem insanları ölüme götüren kemik kırılmaları günümüzün modern tıbbı sayesinde sağlıkla tedavi edilebilmektedir. Kırık tedavileri ortopedi uzmanı cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Uzman hekim kırığın şekli ve yerini muayene ile anlayabilmektedir. Bununla birlikte röntgen ve BT gibi ileri görüntüleme teknolojileri kullanmaktadır. Bu sayede kırığın tam olarak şekli ve ne şekilde tespit edileceği belirlenmektedir. Tedavi; ameliyatlı veya ameliyatsız yeni teknolojilerle yapılabilmektedir. Tedavi sonrası kırığın kaynaması röntgen kontrolü ile takip edilir.