Yüzeysel Aşil Bursiti ve Tedavisi

SAĞLIKLI BİLGİLER
Yüzeysel Aşil Bursiti ve Tedavisi


“Aşil tendiniti” veya aşil bursiti (retrokalkaneal bursit) ayak topuğunun arka kısmında şiddetli ağrı, iltihaplanma ve şişliğe sebep olabilen bir sağlık sorunudur. Aşil bursiti, kaza veya düşme gibi travma ya da uzun süreli efor sarf etme vb. tekrarlanan mikro travmalar sonrasında gelişebilir. Yüzeysel aşil bursiti, ayak topuklarının arka kısmının sürtünme yaralanmalarına ve travmaya maruz kalması sonrası oluşan akut veya kronik olarak iltihaplanması ile karakterizedir. Peki, yüzeysel aşil bursiti tam olarak ve nasıl tedavi edilir?


Yüzeysel Aşil Bursiti Nedir?


Yumuşak dokular arasında bulunan bursit, kas ve tendonların kemik çıkıntılarına dayandıkları bölgede, içerisi sinovya sıvısıyla dolu olan boşluklardır. Normal fiziksel hareketi kolaylaştırır ve böylelikle hareketli bölgelerde dokular arasındaki sürtünmeyi engeller. Yumuşak doku romatizması olan yüzeysel aşil bursiti iltihabi reaksiyon olarak kendini gösterir. Bu yastıkçıkta kızarıklık ve şişlik ile lokal hassasiyet ortaya çıkabilir.

Bu durum, çoğunlukla yürüyüş veya darbeler dışında uygun olmayan ayakkabıların giyilmesi sonucu gelişir. Genellikle 40 yaş üstünde, genç sporcularda, aktif fiziksel aktivite ve yoğun spor yapan bireylerde daha sık görülmektedir. Aşil bursit diğer yumuşak doku lokalizasyonlarda gelişen sinovyal torba iltihaplanmalarından daha az görülmektedir. Bu rahatsızlıkta tendonda kalınlaşma, fibrosis elastikiyetinde azalma ve kalsifikasyon oluşmaktadır. Bursitin tanısında ise MR, USG ve röntgen tanı yöntemlerinden yararlanılmaktadır.


Yüzeysel Aşil Bursiti Tedavisi Nasıl Yapılır?


İltihabi reaksiyon olan yüzeysel aşil bursiti rahatsızlığının tedavisinde öncelikle, ayakkabıların topuklarının arkasının tahriş etmesinin önüne geçmek gelir. Bunun içinde topuk yükseltici ürün, ortez ve ped gibi medikal ürünler kullanılmalıdır. Kişinin ayakkabılarının mümkün olduğunca rahat, ferah ve alçak topuklu olması önerilmektedir. Aynı zamanda hastalığın şiddetine ve gösterdiği belirtilere göre tedavisi yapılmaktadır. Ayak tendonunda erken evrede teşhis edilmesi durumunda ise istirahat ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Şiddetli ve ilerleyen vakalarda, ağrı kesici ve antibiyotikler ile iltihabın azaltılması gerekmektedir. Aşil bursitinin oral veya lokal analjezik ve anti-inflamatuar ilaçlar kullanılarak tıbbi tedavisi gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda ağrı ve inflamasyonu azaltmak için topikal formda ilaçlar kullanılmaktadır. Çoğu durumlarda ise bu tür önlemler hastalığın tedavisi için yeterli gelmektedir.

Bursit, uygulanan bu tedavi yöntemleriyle kısa süre içerisinde iyileşme göstermektedir. Bu sağlık sorunundan korunmak için ise esnetme ve germe egzersizlerinden sonra spor yapılmalıdır. Aynı zamanda kilo alımına dikkat edilmesi de gerekir. Kişinin tendonun kanlanmasını azaltan sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durması gerekmektedir. Özellikle tüm bunlara 40 yaş üstü bireylerin dikkat etmesi çok önemlidir. Ağrılı şişlikler olarak ortaya çıkan bursit tedavi edilmediği takdirde, iltihap çoğalarak bölgede genişlemeye başlar. Aynı zamanda ihmal edilen bu sağlık sorunu, tüm bölgeye yayılarak kana karışır. Sonucunda vücut fonksiyonlarının normal işlevselliklerini yerine getirmesini etkiler. Bu nedenle çoğu durumda cerrahi operasyon yapılarak tedavi edilebilmektedir. Özetle; yüzeysel aşil bursiti olan kişiler, ağrı durumu ve diğer belirtileri göstermesi durumunda hemen ortopediste görünmeleri tedavileri açısından çok önemlidir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
12:51