Düz Tabanlık Deformitesinin Oluşumu Engellenebilir Mi? Tedavisi Nasıldır?

SAĞLIKLI BİLGİLER
Düz Tabanlık Deformitesinin Oluşumu Engellenebilir Mi? Tedavisi Nasıldır?

İnsanın yürümesini sağlayan, yere basmasında rol oynayan uzuv ayaktır. Ayaklar vücudun tüm ağırlığını taşıyan, her biri beşer parmağa sahip kavisli bir tabanı olan vücut parçasıdır. Düz taban da bu kavisli yapının olmadığı ayaklardaki bir sorundur.


İki türlü düz tabanlık vardır. Birincisi ve sık görüleni bağ dokusu gevşekliğine bağlı esnek yapılı kişilerde görülen, ayak yere bastığı zaman ortaya çıkan , ayak yerden kaldırıldığı zaman normal ayak şeklini alan düz tabanlıktır. İkincisi ise; kemiksel deformitenin söz konusu olduğu ve her zaman düz taban şeklinde görülen şeklidir.


Ayak parmaklarının ve topuğun arasında kalan taban kısmı diğerlerine göre havadadır. Bu insanın düzgün bir biçimde, çok fazla yorulmadan hareket etmesini sağlar. Ayağa esneklik veren kavisli yapının ilgili kısmı ayak kemeri adını alır. Bu kemer bebeklikte yoktur. İnsan büyüdükçe vücudunun kalan kısmı ayağı da gelişir. Çocukken kavisli bir şekle kavuşan ayaklar yetişkinken de aynı biçimi korur.


Kıvrımlı bir yapıya sahip olmak ayağın hareketlerinin esnekliğini ve rahatlığını garanti altına alır. Bu duruş vücut ağırlığının baskısının kemiğe uygulanmasına engel olur. Fakat bazen bu kıvrımlı yapı ya da ayak kemeri ayak tabanında yer almaz. Bu kimi kişiler için doğuştan gelen bir sıkıntıdır. Düz taban ayağı olan kişilerin ortopedik destekli ayakkabılar kullanması gerekir. Çünkü kıvrımlardan yoksun bir ayak daha çabuk yorulur.


Ayrıca ‘içe basma’ denilen alışkanlık da ayağın düzlüğünden dolayı ortaya çıkar. Öyle ki bu sıkıntı ayakları tam olarak gelişmemiş çocuklarda oldukça rastlanan bir durumdur. Ortopedik ayakkabılar ise kişiye bu konularda yardımcı olur.


Fakat ayak tabanının kavisten mahrum olması zamanla da oluşan bir sıkıntıdır. Yere yanlış basma, doğru olmayan ayakkabı seçimi, bacak ve ayaklardaki diğer ortopedik problemler bu sorunun ortaya çıkışına sebeptir. Fazla kilo, hamilelik, ileri yaş, diyabet, aşil tendonunun kopması da bu problemi doğurur.


Bu rahatsızlık fiziksel açıdan ciddi bir sıkıntıya neden olmadığı sürece kişiler tarafından fark edilmez. Ancak yaşanan belli sıkıntıların ardından doktora başvurulduğunda kişi bu probleme sahip olduğunu öğrenir.


Ayak tabanının tedavisi için öncelikler bu sorunun yol açtığı diğer problemlerin ciddiyeti göz önüne alınır. Ayak kemiklerinde zedelenme, aşil tendonunda incinme gibi sıkıntıların tedavisi önceliklidir. Eğer ayakta yorgunluk dışında çok ciddi bir sıkıntı yoksa uygun ayakkabıların kullanımı ve bazı fizik hareketleri uygun tedavilerdir.


Düz Taban Belirtileri Nelerdir?


Bazen doğuştan gelen bu rahatsızlığın ortaya çıkışında anne ve baba geni rol oynar. Ebeveynlerden gelen kalıtsal bir sorun olmasının dışında hayat akışı da düz taban hastalığına neden olur. Doğuştan gelmediği sürece doğru bir ayak bakımı ile bu rahatsızlık engellenme şansına sahiptir.


Düzgün ayakkabılar, zorlayıcı olmayan hareketler, ideal kiloya sahip olmak gibi etmenler ayak tabanını korur. Ancak tabanda sıkıntı olduğunu gösteren bazı belirtiler mevcuttur;

  • Ayak parmaklarının dışa doğru kayan bir görünüme evrilmesi,
  • Krampların sıklıkla yaşanması,
  • Yürüyüşten ya da koşudan sonra hissedilen yoğun ağrı,
  • Ayak bileği, kemeri ve topuğunda meydana gelen ciddi ağrılar,
  • Kişinin yürüyüşünde belirgin değişiklikler yaşanması


Bunlar kişinin ayak tabanındaki kavisli yapıyı kaybettiğini gösteren işaretlerdir.


Kişinin daha rahat hareket etmesi, çok fazla yorulmadan faaliyetlerine devam etmesi için ayak yapısının sağlam olması gerekir. Bu yüzden kişi ayak sağlığına dikkat etmelidir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
07:46