Topuk Dikeni Tedavisi

SAĞLIKLI BİLGİLER
Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni tedavisi, topuğun yakınında ayağın altında hissedilen bir tür batma hissidir. Sorun ayağın yaylanmasını yerine getiren bir kasın topuğa bağlandığı yerdeki kalsiyum birikintileridir. Sabah ilk uyanıldığında topuğa iğne batırılıyormuş gibi hissedilir ve ağrı giderek şiddetlenir. Daha çok aşırı kilolu kişilerde, ayakta çok kalan ve düz zeminde çıplak ayakla yürüyen insanlarda topuk dikeni görülmektedir. Hastalığın en önemli belirtisi uzun yürüyüşler sonunda topukta beliren şiddetli ağrının, istirahat halindeyken bile devam etmesidir. Kolay bir hastalık sanılsa da topuk dikeni tedavisi kişiden kişiye göre değişebilir. Hastalık, erken tanı ve tedavi yöntemleri ile tamamen ortadan kalkabilir. Bu nedenle hastanın topuk dikeni belirtileri göstermesi durumunda uzman ortopedi cerrahına muayene olması gerekmektedir.


Topuk Dikeninin Belirtileri Nelerdir?


Yaşın ilerlemesine bağlı olarak daha sık ortaya çıkan topuk dikeninin belirtileri ağrı ile ortaya çıkabilir. Sert tabanlı ayakkabı kullanımı, bazı romatizmal hastalıklar, topuğun uzun süreli sert darbelere maruz kalması, hamilelik ya da obezite durumlarında hastalık gözlemlenebilir. Topuk dikeni belirtileri arasında; gün içerisinde ağrı hissetme, topuk şişmesi, topukta yürümeyi zorlaştıran hassasiyet oluşumu gibi semptomlar görülmektedir. Hastalık, bazı kişilerde belirtiler ile ortaya çıkabileceği gibi bazı kişilerde hiçbir belirti görülmemesi de mümkündür.


Topuk Dikeni Nasıl Anlaşılır?


Kadınlarda daha sık görülen topuk dikeninin anlaşılabilmesi için uzman ortopedi cerrahının hastayı muayene etmesi gerekmektedir. Sık olarak belirti göstermeyen hastalık, ara ara ağrı ile ortaya çıkmaktadır. Plantar fasiit şikâyetlerine sahip hastalara yapılan muayene ve ayak röntgeni sayesinde hastalık teşhis edilmektedir.


Topuk Dikeninin Tanı Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Topuk dikeninin tanısında öncelikli olarak ortopedik muayene çok önemlidir. Tanı hasta öyküsüne ve hastanın klinik durumuna göre konulmaktadır. Muayene sırasında hasta topuğunun altına bastırıldığında ağrı hissediliyorsa, büyük olasılıkla plantar fasiit anlaşılır. Hastaya teşhis konulması durumunda tedavi süreci başlar. Tedavi sürecinde hastaya ilk olarak ağrıyı yaratan aktivitelerden uzak durması önerilmektedir. Ayrıca topuk dikeni tedavisi kapsamında hastaya birtakım uygulamalarda gerçekleştirilmektedir. Bu tedaviler şu şekilde sıralanabilir;


  • Yumuşak tabanlı terlikler, spor ayakkabılar ve slikon topuk kullanımı,
  • Ağrı kesici kremlerle masaj, antienflamatuar türden ilaçlar ve soğuk uygulamalar yapılması,
  • Topuk altından yapılan PRP tedavisi veya kortizon iğnesi ile yapılan uygulama,
  • Şok dalgası tedavisi,
  • Gece ateli,
  • Germe egzersizleri,
  • Fizik tedavi egzersizleri gibi bir takım yöntemler de topuk dikeninin tedavisinde gerçekleştirilmektedir.


Hastaya yapılan ilk tedavi uygulamaları ile hastaların şikâyetleri 15-20 gün içinde azalma göstermektedir. Çoğunlukla orta ve ileri yaş grubunda görülen topuk dikeninin tedavisinde ameliyat en son seçenektir ve çoğu hastada ameliyata lüzum kalmadan tedavi etkin bir biçimde tamamlanmaktadır. Ayak hastalıkları içerisinde yer alan topuk dikeni rahatsızlığında hastaların %90’ından fazlası cerrahi tedaviye gerek kalmadan iyileşmektedir.

 

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
10:42