Menisküs Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

SAĞLIKLI BİLGİLER
Menisküs Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Diz bölgesinde en sık görülen günlük yaşamı olumsuz şekilde etkileyen ve acı veren rahatsızlıklardan biri menisküs yırtığıdır. Dizde bulunan kaval ve uyluk kemikleri arasında bulunan bu kıkırdak yapı darbe ve ani hareketler sonucunda zarar görebilmektedir. Yırtılma ya da zedelenme beraberinde sağlık sorunlarını da getirmektedir. Özellikle sporcularda ya da kaza gibi hadiselerde alınan darbe yırtılmaya sebep olmaktadır. Atlama zıplama gibi aktivitelerde de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Önlemenin çok mümkün olmadığı bu durum, her insanın başına gelebilecek bir rahatsızlıktır.


Menisküs Yırtığının Belirtileri Nelerdir?


İsmi menisküs olan bu kıkırdak yapıdaki yırtık çoğu zaman tendon ve kas zedelenmeleriyle karıştırılmaktadır. Tedavi edilmediği durumlarda daha da zararlı ve acılı hale dönüşmektedir. Darbe ya da bir hareket sonrası diz bölgesinde şu belirtiler rahatsızlığın habercisi olmaktadır:

  • Bacağı bükmede ve düz tutmadaki zorluk
  • Diz bölgesinde sürekli ağrı
  • Zaman zaman diz bölgesinde sıkışma ve takılma hissi
  • Dizin kilitlenmesi
  • Şişlik

Bu belirtiler haliyle yürümeyi de zorlaştıran durumlardır. Kıkırdağın zarar gördüğü esnada yoğun acı da hissedilmektedir. Bu durumlar doktora gitme zamanının göstergesidir.


Menisküs Yırtığı Tanısı Nasıl Yapılır?


Sıklıkla karşılaşılan bu durum için doktorlar son derece tecrübelidir. Tanı sırasında MR gibi ileri görüntüleme teknolojileri kullanılmaktadır. Bu da yırtığın yerini ve boyutunu belirlemek açısından önemlidir. Eğer yaralanma kıkırdak dokunun dış bölümünde meydana gelmişse genellikle kendiliğinden geçmesi beklenmektedir. Çünkü bu bölgedeki yoğun kan akışı, tedaviyi de kendiliğinden yapmaya yeterlidir. Ancak bu sırada dizi dinlendirmek, buzla kompres yapmak ya da elastik bandajla sarmak gereklidir.

Kıkırdağın iç bölgesinde meydana gelen yırtıklarda ise kendiliğinden tedavi hayli güçtür. Bu bölgedeki kan dolaşımı az olduğundan ilave tedaviler gerekmektedir. Ancak her koşulda bacağı zorlamamak en önemli kuraldır.


Menisküs Nasıl Tedavi Edilir?


Uzman hekim, eğer yırtık eklem kılıfına yapışma noktasından ayrılmışsa cerrahi müdahaleyle dikiş uygulayabilir. Günümüzün gelişen tıp teknolojileri sayesinde yırtığı dikmek mümkündür. Müdahale, bıçaksız şekilde dışarıdan yapılmaktadır. Özel materyaller ile yırtık dikilmektedir. Bu sayede kıkırdak dokuda bulunan yırtık iyileşmektedir. Dikimde kullanılan malzemeler ise vücut tarafından emilerek yok edilmektedir. Eğer kıkırdak yapı parçalanmışsa uzman hekim başka yöntemlere de başvurabilmektedir. Menisküs tamamen alınabildiği gibi parçalanan bölüm de alınarak tedavi uygulanabilmektedir.

Ancak bu tedaviler tek başına yeterli değildir. Çünkü hastanın da yaşam şeklini bu rahatsızlığa göre belirlemesi gerekmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi günler sürebilmektedir. Tedavinin ardından hekim tavsiyeleri önemlidir. Bacağın kullanılmaması, verilen egzersizlerin yapılması gereklidir. Bu süre içinde ağrı olacağından ağrı kesiciler kullanmanızda sakınca yoktur. Bazı durumlarda fizik tedavi ile iyileşme sürecine katkı sağlanabilmektedir. Bu rahatsızlıktaki tedavinin anahtarı sabırdır. Acele etmeden, gerekirse koltuk değnekleri kullanarak yırtığın iyileşmesi sağlanmalıdır. İyileştikten sonra da yaşam şeklinde bazı değişiklikler gerekmektedir. Menisküs tamamen iyileşse de artık hayata bir yırtıkla devam edileceği unutulmamalıdır.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
06:20