Diz Protezinden Sonra Yaşam

SAĞLIKLI BİLGİLER
Diz Protezinden Sonra Yaşam

Vücudumuzun bütün ağırlığını yüklenen dizler, günlük hayat içinde en fazla çalışan parçalarımızdan biridir. Farklı nedenlerle veya yaş almayla birlikte dizlerde bazı sorunlar ortaya çıkar. Özellikle dizlerin kıkırdak yapısının bozulmasından kaynaklı gelişen kireçlenme ileri yaşlarda sıklıkla görülür. Kişinin yaşam kalitesini düşüren bu durum, tedavi edilmezse hayatı çekilmez kılar. Dize eski fonksiyonunu kazandırmak için çeşitli tedavilerin yanı sıra protez gibi çözüm sunan tedaviler de bulunur. Bunun yanında her ne kadar bu bir çözüm olsa da diz protezinden sonra yaşam koşullarınıza da dikkat etmeniz gerekir.


Diz Protezi Nedir ve Neden Yapılır?

Diz ekleminin geri dönülemez şekilde deforme olmasından kaynaklı gelişen kireçlenmede son çare olarak protez takılması gerekir. Çünkü bu kireçlenmenin ilk seviyeleri genelde fizik tedavi, enjeksiyon ve ilaç tedavisi ile iyileştirilmeye çalışılmaktadır. İşte bu yetersiz kaldığında ise hasta ağrılarla başa çıkamaz hale gelir. Hatta öyle ki bazı durumlarda çok kısa mesafeleri yürüyemez ve merdiven çıkamaz. Bunun yanında ağrıların kesilmesine yönelik sürekli alınan ağrı kesiciler karaciğer ve böbrek sağlığını bozar. İşte bu durumda diz protezi takılması gerekir.

Protez takılmasını gerektiren diz kireçlenmesinin neden olduğu şikayetler şu şekildedir:

  • Diz eklemlerinde sertlik
  • Şişlik
  • Eklemlerden ses gelmesi
  • Aşırı ağrı

Hareket kısıtlılığı


Diz Protezi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diz protezi ameliyat öncesi yapılan tetkikler ile operasyon anındaki ve sonrasındaki riskler minimize edilmeye çalışılmaktadır. Ancak yine de her uygulamada olduğu gibi diz protezi sonrası da yapılacak olan egzersizler esnasında bir süre  bir miktar ağrı ve sancı hissedilmesi genelde doğaldır. Bunun yanında bu ağrılar ve diğer şikayetler diz protezinden sonra yaşam koşullarına dikkat ederek kısmen ortadan kaldırılabilmektedir. Aynı zamanda protezin kemikle erken zamanda uyum sağlamasına yardımcı olur.

  • Uzmanın önerdiği şekilde diz protezinden sonra yaşam koşullarına dikkat edilmezse ve  aşırı kilo alınırsa protez ömrü kısalabilir. Protezin yenilenmesi için ikinci  bir ameliyata gerek duyulur.


Diz protezi sonrası hastaların dikkat etmesi gereken başlıca durumlar şu şekildedir:   

  • İyileşme sürecinde uzmanın tüm tavsiyelerine harfiyen uymalısınız.
  • Ağrı ve enfeksiyonlar için önerilen ilaçları aksatmadan kullanmalısınız.
  • Takılıp düşme riski olan kilim ve halıları kaldırmalısınız.
  • Banyo yaparken destekleyici tabure kullanmalısınız.
  • Merdiven ve diğer zeminlerin kaygan olmamasına özen göstermelisiniz.
  • Merdiven, duş ve küvete bir önlem olarak güvenlik çubukları taktırmalısınız.

Diz protezinden sonra yaşam kalitesi artan hastalar, normal insanlar gibi yaşama şartlarına kavuşurlar. Spor yapacakların diz eklemini çok yoracak egzersizlerden kaçınmaları tavsiye edilir. Özetle bütün eklemlerimiz gibi dizlerimiz de bazı kişilerde yaşlanma ile birlikte eskir ve bozulur. Bu gibi durumlarda yaşam kalitesi bozulan hastaları iyileştirmek için protez adını verdiğimiz yapay eklemler kullanılarak tedavi yapılır.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
05:37