Kısmi Diz Protezi Nedir Nasıl Yapılır?

SAĞLIKLI BİLGİLER
Kısmi Diz Protezi Nedir Nasıl Yapılır?

Bir ağrı ya da hasar oluşuncaya kadar varlığı çok hissedilmeyen diz, hassas yapılardan biridir. Özellikle ülkemizde 40’lı yaşlardan sonra başlayan diz kireçlenmeleri ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Yürümek, merdiven çıkmak gibi sıradan işleri yapamaz hale getirebilmektedir. Gençlerde sık rastlanmayan ama ülkemizde belli bir yaş üstündeki çoğu insanda görülen diz kireçlenmesinin farklı tedavi yöntemleri vardır. Her türlü yol denenmişse, en uygunu diz protezi uygulamasıdır. Bu uygulama dizin 3 kemiğini de kapsayacak şekilde yapılabilmektedir. Ancak kısmi diz protezi de son derece başarılı sonuçlar vermektedir.


Her Kireçlenme Protezle Tedaviye Uygun mudur?


Tıp teknolojilerinin gelişimine bağlı olarak kireçlenmenin verdiği hasar, protezle giderilebilmektedir. Tüm dünyada, hızla yaygınlaşan ve hayat kalitesini artıran bir uygulamadır. Öncelikle kısmi diz protezine neden ihtiyaç duyulur? Diz, kalçadan gelen, ayağı bağlayan iki ana kemik ve diz kapağından oluşan bir yapıdadır. Elbette kıkırdak, tendon ve çok sayıda kas ile birbirine bağlıdır. Dizin sıklıkla kullanıldığı işler, aynı pozisyonda kalmak, obezite (aşırı kilo) ya da genetik faktörler dizdeki bu karmaşık yapıda hasarlara neden olabilmektedir. Bunların başında da kireçlenme gelmektedir. Kireçlenme, kemiklerin birbirine bağlandığı bazı noktalara ciddi hasarlar verebilmektedir. Bu hasarların giderilmesi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.


Kısmi Diz Protezi Nasıl Uygulanır?


Kireçlenmenin, ilaç, fizik tedavi ve enjeksiyonla önlenemediği durumlarda protez bir seçenek olabilmektedir. Dizin tamamını kapsayan protezler uygulanabilmektedir. Ancak gelişen teknoloji bu karmaşık yapıdaki farklı fonksiyonları sağlıklı hale getirecek kısmi diz protezi ile dünyayı tanıştırmıştır. Mantığı genel olarak aynı olsa da bu yöntemin farklı uygulama şekilleri vardır.

Kireçlenmeden etkilenen bölüm alınmaktadır. Yerine titanyum gibi hafif ama dayanıklı metallerden yapılmış protezler yerleştirilmektedir. Bu işlem sırasında kas ve tendon dokusuna zarar verilmemektedir. Sadece kireçlenen bölüm protezle değiştirilmektedir. Bu durum, çürüyen bir dişin yerine protez takılmasına benzemektedir. Diş etleri ve diğer dişler korunmakta, sadece bir diş protezle değiştirilmekte gibi düşünebilirsiniz.

Son dönemde kireçlenmeden en çok etkilenen diz kapağı da protez uygulamasına dahil edilmiştir. Patellofemoral protezi ismi verilen bu cerrahi yöntemde diz kapağı alınarak yerine protez diz kapağı takılmaktadır.


Kısmi Diz Protezi İçin Kim Uygun, Kim Değil?


Ancak uygulama ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının geniş bir tetkikine bağladır. Röntgen ve ileri görüntüleme teknolojileri hastanın durumu, uygulama için önemlidir. Kronikleşmiş hastalıklar uygulamanın önündeki engellerden biridir. Uygulamayı zorlaştıran diğer belirtiler şunlardır: Obezite, eklem geneline yayılan kireçlenme, diz şeklindeki bozukluklar.

Diz kapağı ve diz bölgesindeki kısmi protez, pek çok insanın eski hayatına geri dönmesini sağlamıştır. Ülkemizde sıklıkla görülen diz kireçlenmesi rahatsızlığının erken teşhisi, tedavinin en önemli parçalarından biridir. Kısmi diz protezi için de diz yapısının uygun olması en önemli şarttır.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
00:24