Kalça Eklemi İltihabı ve Tedavisi
Vücutta en büyük yükü taşıyan kalça eklemi, femur (uyluk) ve pelvis (leğen) kemiklerinin arasında yer alır. Bir yuva ve karşısında top şeklinde kemik olan bu eklemi, femur kemiğinin başı ve pelvisdeki yuva asetabulumu oluşturur. Bunun yanında güçlü bir yapıya sahip olan kalça eklemi, sürekli yapılan günlük yoğun aktivitelere dayanıklıdır. Ayrıca aşınmaya karşı oldukça dirençlidir. Ancak zamanla bazı faktörlerden dolayı yıpranır ve zarar görür. Vücutta en sık karşılaşılan hastalıklardan biri olan eklem iltihabı, kalçayı da etkileyen bir koşuldur. Bu yazımızda hayatı olumsuz yönde etkileyen kalça eklemi iltihabı ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.
Kalça Eklemi İltihabı Nedir?
Kalça eklemi, kıkırdak dokusuyla kaplıdır. Yürüme veya koşma gibi etkinlikler sırasında yastık görevi gören bu yapı, eklemi oluşturan kemiklerin birbirine sürtünmesini engeller. Çok dayanıklı bir yapıya sahip olsa da kalçadaki kıkırdak doku, ilerleyen yaş, yaralanma, düşme veya zorlayıcı hareketler gibi faktörlerden dolayı yıpranabilmektedir.
En sık olarak ağrıyla kendini gösteren kalça eklemi iltihabı, yumuşak dokularda gelişen bir hastalıktır. Artrit olarak da bilinen eklem iltihabı, romatoid artrit ve osteoartrit gibi bazı artrit formlarından gelişebilmektedir. Sadece eklemleri etkileyen osteoartrit sonucu kıkırdak kireçlenmeleri ortaya çıkar. Diğer artrit formlarından biri olan romatoid artrit ise eklemde iltihaplanmaya neden olan sistemik bir hastalığın sonucu olarak gelişmektedir.
Kalçada İltihap Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?
Kalça ekleminde yaygın olarak görülen üç tip inflamatuar kireçlenme mevcuttur. Bunlardan biri olan romatoid artrit, sistemik bir hastalık olup genelde her iki kalçayı birden etkiler. Diğerleri ise sakroiliak eklemi etkileyen ankilozan spondilit ve sistemik bir hastalık olan sistemik lupus eritematosizdir.
Kalça eklem iltihabı belirtileri arasındaki ağrı, sık görülen bir bulgudur. Belirti çoğunlukla sabahları kötüleşirken, gün içerisinde gerçekleştirilen aktivitelerle azalır. Ağrı kişinin yürüyüşünü zorlaştırmasının yanı sıra hareket kabiliyetini de sınırlar. Bu belirtinin dışında, kasıkta ve uyluğun yan tarafında sertlik de görülebilmektedir.
Kalça Eklemi İltihabı Nasıl Geçer?
Uzman hastanın şikayetlerine, fiziki muayene ve test sonuçlarına göre bir tedavi planı yapar. Bununla birlikte hastalığın şiddetine ve eklemin etkilenme durumuna göre kalça eklem iltihabı tedavisi; cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlerle yapılabilmektedir.
Cerrahi Dışı Tedavi
Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır. Kasları kuvvetlendirmek için ise hafif aktiviteler önerilebilmektedir. Ayrıca baston, yürüteç gibi araçlar kullanılması da fayda sağlar.
Cerrahi Tedavi
Tüm uygulanan medikal tedavilere cevap alınamadığı durumlarda cerrahi yöntemlere baş vurmak gerekebilmektedir. Operasyonlar; yaş, inflamatuar artrit türü, iltihabın düzeyi ve derecesine göre değişir. Kalçadaki eklem iltihaplanmasında uygulanabilecek cerrahi yöntemler şu şekildedir:
- Sinovektomi.
- İleri düzeyde ankilozan spondilit ve romatoid artrit için total kalça protezi.
- Ostenekrotik kemiklerdeki basıncı azaltmak amacıyla kor dekompresyon operasyonu.
Yaralı bir eklemi kullanmak, daha fazla hasara neden olur. Dolayısıyla kalça eklemi iltihabı da tedavi edilmediği takdirde; uzuvda fonksiyon kaybı, sakatlık, şekil bozukluğu ve harabiyet riskini artırır. Tüm bu sorunlar, cerrahi bir operasyonu gerektirebilir. İlerleyen yaşlarda ise geçme ihtimali çok düşüktür. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.