Kalça Kemiğinde Oluşan Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri

SAĞLIKLI BİLGİLER
Kalça Kemiğinde Oluşan Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri

İnsan vücudunun ağırlığını taşıyan kısım kalça kemiğidir. Uyluk ve leğen kemiğinden oluşan iki parçalı bu kemik yapısı insanın beli ve bacakları arasında bir köprü görevine sahiptir. Kalça kemiğinde oluşan hastalıklar ise bu görevin sekteye uğramasına neden olur.


Kalça vücuttaki en sağlam kemiklerden biridir. İnsanın gövdesinde sahip olduğu bütün ağırlığı taşımasının yanı sıra dışarıdan alınan yüklerin kaldırılması da bu kemiğe baskı uygular. Ancak dayanıklı olan kalça kemiği bazı dış etmenler nedeniyle çatlak, kırık gibi problemlerle karşılaşır. Sert bir düşüş, trafik kazası gibi durumlar kalçaya ciddi bir biçimde zarar verir.


İç etmelerin bazıları kalça kemiğinde vuku bulur. Kalça vücuttaki en büyük ekleme sahip kemiktir. Bu geniş ve vücut için işlevsel kemikte meydana gelen hastalıklar;


  • Doğuştan Çıkık; bebeklerde görülen bu sorun anne karnında bebeğin gelişimi sürecinde kalça eklemindeki gelişim bozukluğuna bağlı olarak uyluk kemiğinin yerinden çıkmasıdır. Sonradan görülen çıkıklar ise yetişkinlik döneminde oldukça sert darbeler sonrası oluşur.
  • Artrit: Eklemlerde ortaya çıkan bu hastalık bir tür iltihaplanmadır. Eklemin şişip, kızarmasına ve ağrımasına neden olur.
  • Legg-Calve-Perthes: Çocukluk döneminde meydana gelen damarsal bir kanlanma sorunudur. Uyluk kemiğinin başında bu kanlanma sonucu kemikte çürüme problemi gerçekleşir. Yürümeyi kısıtlayan bu hastalık zamanında tedavi edilmezse kalçada kalıcı sorunlara yol açar.
  • Osteomiyelit: Kemiklerin iltihaplanmasıdır. Başlangıçta kemiğin ufak bir dokusunda ortaya çıkan iltihap kemiğin tamamına yayılır. Müdahale edilmezse komşu kemiklere sıçrama ihtimali vardır.
  • Kemik Erimesi: Vücuttaki neredeyse her kemiği etkileyen bu hastalık gövdenin aşağısında yer alan kemiklerde daha belirgin bir haldedir. Kalça kemiği de bu hastalıktan payına düşeni alır.
  • Sinovit: Eklem zarı iltihabı anlamına gelen bu hastalık kalça da dahil vücuttaki her eklemde gerçekleşme olasılığı olan bir hastalıktır.


Genetik ya da enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan kalça kemiğinde oluşan hastalıklar vücudun ağırlık taşıyan bölümünün ağrı çekmesine sebep olur. Ağrı, şişlik, kızarıklık, hassasiyet gibi ortak belirti taşıyan bu hastalıklar için bir ortopedi doktoruna başvurmak şarttır.


Kalça Kemiğinde Oluşan Hastalıkların Tedavisi Nasıl Olur?


Doğru bir tedavi için doktor muayenesi şarttır. Kalça kemiğine dair sıkıntı çeken bir kişi fiziksel muayenenin ardından bazı testlere girer. Röntgen, MR gibi testlerin sonucuna göre doktor doğru bir teşhis koyar. Kalça kemiğinde oluşan hastalıklar için tedavinin türünü de buna göre belirler.


İltihap kökenli hastalıkların tedavisi öncelikle antibiyotikten geçer. Bu ilaç sayesinde kemikteki ya da eklemdeki iltihap kurur, yok olur. Kemik erimesi gibi hastalıklar ise kendisine has bir ilaçla kontrol altında tutulur.


Bazı kalça hastalıkları ise cerrahi işlemle tedavi edilmelidir. Legg-Calve-Perthes ya da oldukça ilerlemiş bir iltihap gibi. Ayrıca dış etmenler yüzünden yaşanan kırıklar da bazen ameliyatla iyileşir. Protez gibi yöntemler cerrahi müdahale ile kemiğe eklenir.


Vücudun taşıyıcısı olan ve bacakların hareketlerinde aracı olan kalçada ortaya çıkan hastalıkların tedavisine başvurmak için önce ne olduklarını bilmek gerekir. Bu nedenle kişi kendisine dikkat etmeli, yaşadığı belirtiler varsa doktora gitmelidir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
01:18