Kalça Ağrısının Osteoartritle İlişkisi Nedir?
Osteoartrit kireçlenmeye verilen isimdir. Vücuttaki en sert kemiklerden olan kalçadaki kıkırdak yoğunluğun zaman içinde azalması nedeniyle ortaya çıkan ağrıların temel nedenlerinden biridir.
Kıkırdak kalınlığının azalması kişi için oldukça ciddi bir sorundur. Kireçlenen eklemin dayanıklılığını yitirmesi vücudu genel olarak etkileyen bir sıkıntı olarak gün yüzüne çıkar.
İşlevsel ve vücut bütünlüğünü sağlayan kalça kemiğinde yaşanan kireçlenme ortaya çıkardığı ağrılarla hayat kalitesinin düşmesine neden olur. Osteoartrit, kıkırdak doku ile kaplı olan kalça ekleminin hareketlerinin zorlaşmaya başlaması ile kendisini gösterir. İlerleyen dönemlerde kıkırdak tamamen kaybolarak hareketler esnasında kalça kemikleri birbiriyle sürtünür.
Kalça kemiğinde kireçlenmenin yaşanmasının başlıca nedenleri;
- Yaşlanma
- Obezite
- Genetik Faktörler
- Yaralanma
- Eklem İltihabı
Ani düşme, sakatlanma gibi durumlar yüzünden de ortaya çıkan kemik kireçlenmesi çoğunlukla yaşlılık ile oluşmaya başlar. Kişinin dinlenir pozisyonda daha yoğun hissettiği ağrı kireçlenmenin mevcut olduğunu gösterir. Bu kireçlenmenin belirtileri;
- Kalçada ağrı
- Eklemde sertlik
- Yürüme güçlüğü ya da topallamadır.
Belirgin belirtilere sahip olan bu rahatsızlık kişinin gündelik hayatında problem yaşamasına sebep olurken hareketlerini de kısıtlar. Kişinin kolay bir şekilde yürümesinin dahi önüne geçen bu problem doğru teşhis ve tedavi yapıldığı takdirde zaman içinde iyileşme gösterir.
Osteoartrit (Kemik Kireçlenmesi) Nasıl Teşhis Edilir?
Kalça ağrısından muzdarip olan kişilerin yapması gereken ilk şey bir doktora muayene olmaktır. Doktorun muayenesi sonucu yapılan işlemler kişinin neden kalça ağrısı çektiğine dair sorulara cevap olur;
- Röntgen: Röntgen ile kişinin kalça ekleminde herhangi bir kıkırdak sorunu olup olmadığı tespit edilmektedir.
- MR: Röntgenden sonuç alınamadığı zaman ise MR çekimi yapılmaktadır. Bu sayede kemik dokularındaki problemler çok daha net bir şekilde ortaya çıkar.
- Kan Testi: Vücutta herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı test edilmektedir. Böylece ağrının arkasındaki sorunun kemikten bağımsız mı olduğuna bakılmaktadır.
Bu yöntemler ile teşhis edilen osteoartritin, kesin bir tedavisi yoktur. Ancak doğru bir şekilde tedavi planlandığında hastanın günlük yaşamını etkilemez. İleri dönemlerde bu ağrıya yönelik yapılan tedaviler yetersiz kalmaya başlar. O zaman cerrahi tedavi uygulamak gerekir.
Kireçlenme için tercih edilen tedavi yöntemleri;
- Fizik Tedavi: Kemiklerin ve kasların güçlenmesi ve kendi onarıcı güçlerini kazanmaları için yapılan egzersiz, terapi ve masajları kapsar.
- İlaç Tedavisi: Ağrının ve eğer varsa iltihabın azalması için uzman doktorun tavsiyesi ve onayı ile kişi ilaç kullanabilir.
- Yardımcı Aletler: Kalça koruyucu, özel ayakkabılar gibi aletler ile kişi daha kolay hareket ederken kemik ve eklemlerine canlılık katar.
- Cerrahi Müdahale: Diğer tedavilerin hiçbirinin yeterli kalmadığı durumda son seçenektir. Burada kalça protezi kişiye uygulanır.
Bu tedavi yöntemleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu yüzden kalçada hissedilen problemlerin çözümü için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Kişinin yaşam tarzını daha sağlıklı bir hale getirmesi de kalça ağrısı ve kireçlenmenin ilerlemesini yavaşlatır. Daha iyi beslenme ve egzersiz yapımı ile kişi daha dinamik bir vücuda sahip olur. Böylece kemiklerinin kireçlenme şansını en aza indirir.