Kalça Ağrılarında Protez Gerekliliği

SAĞLIKLI BİLGİLER
Kalça Ağrılarında Protez Gerekliliği

Özellikle yaş almayla birlikte vücuttaki eksilmeler de kendini göstermektedir. Doğuştan kalça eklemi problemi yaşayan kişiler ve ağır sporlar sonucu eklemleri çok zorlanmış sporcularda kalça ekleminde kireçlenme dediğimiz hastalık görülmektedir. Özellikle yaşla birlikte kalça ağrılarında artış görülmesi sıktır. Bunun en önemli sebeplerinden biri kireçlenmedir. Özellikle 50-80 yaş aralığındaki hastalar dayanılamayacak kalça ağrıları çekmektedir. Bu da hayatı olumsuz etkilemektedir. Günlük işleri yapamaz hale getiren kireçlenmenin çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu hastalığın yaşla kesin tedavisi mümkün olmadığından yapılan bütün tedavi girişimleri (ağrı kesiciler, fizik tedavi, kilo verdirme, koltuk değneği gibi destekler kullandırma) sadece ağrı kontrolünü sağlamaya yönelik girişimlerdir. Bu girişimler yararlı olduğu sürece kullanılır. Ancak bir süre sonra artık bunlardan hasta yarar görmemeye başlar. O zaman cerrahi müdahale ile kalça protezi uygulanması şart olmuştur.


Kalça Ağrısı Neden Olur?


Ağrıların pek çok sebebi olmakla birlikte çoğunluğu kas ve iskelet sistemine bağlıdır. Kalça; kemik, kas ve tendonların bir arada bulunduğu ve genel vücut yapısını oluşturan bölgedir. Bazı sebeplerden kemiklerin birbirine bağlandığı bölgede kıkırdak yapı zamanla kaybolmaktadır. Bu durumda kemikler birbirine doğrudan temas etmektedir. Bu da beraberinde dayanılmaz ağrıları getirir. Ağrılar genelde bıçak saplanması gibi görülmektedir. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen, kişisel ihtiyaçları bile karşılayamaz hale getirecek bir durumdur.

Kalça bölgesindeki kireçlenme ya da kaza sonucu oluşabilecek hasarlar, uzman hekimlerin kontrolü ile belirlenmektedir. Ancak her ağrıda proteze ihtiyaç duyulmamaktadır. Uzman hekimlerin uygulayacağı tedavi yöntemlerin başarıya ulaşmadığı durumlar olabilmektedir. Bu halde kalça ağrılarında protez gerekliliği gündeme gelmektedir. Hekim şu üç durumda proteze ihtiyaç duymaktadır.

  • Romatizmal hastalıklar
  • Kaza ve darbe ile yaralanmalar
  • Yaşa bağlı olarak kireçlenme ve diğer nedenlerin sebep olduğu yıpranma


Kalça Ağrılarında Protez Gerekliliği Nasıl Anlaşılır?


Protez uygulaması pek çok hastayı sağlığına kavuşturmuştur. Burada hekimin bu tedavi ile başarıya ulaşılacağını belirtmesi şarttır. Protez uygulaması cerrahi bir operasyonla yapılmaktadır. İnsan kemik yapısını birebir taklit eden yapay malzemeler kullanılmaktadır. Operasyonda hayatı zorlaştıran bozulmuş kemik kısımları kesilerek çıkarılmaktadır. Yerine seramik ya da titanyum malzemeden yapılan protez takılmaktadır. Protez kalça ekleminin görevini yapar.


Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?


Kalça bölgesindeki bir ameliyat pek çok hayati fonksiyonu tek başına yapılamaması anlamını taşımaktadır. Bu nedenle taburcu sonrası için evde yardımcı olacak birilerinin bulunması şarttır. Yatma süreci bittikten sonra da hastanın bazı kurallara uyması gereklidir. Ameliyat sonrası mutlaka fizik tedavi ile iyileşme sürecine destek olunur. Ancak ameliyat iyileşme sürecinin bir kısmıdır. 6 ila 12 hafta boyunca süreç devam edecektir. Bu sürecin sonunda tamamen normal insan gibi yaşaması hedeflenerek yapılan bir ameliyattır.

Bugünkü tıpta eğer başka bir tedavi yöntemi kalmamışsa protez erişkin her yaştaki hastaya yapılabilir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
00:50