Halluks Valgus Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

SAĞLIKLI BİLGİLER
Halluks Valgus Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzün en sık rastlanılan ortopedik sorunlarından birisi halluks valgus ismi verilen ayakta kemik çıkıntısıdır. Kimi zaman yaşam koşulları, çoğu zaman da genetik faktörler en belirleyici nedenlerdir. Rahatsızlıkta, ayak başparmağı içeriye doğru kıvrılmasıyla kendini göstermektedir. Buna paralel olarak aynı bölgede tarak kemiği de dışarıya çıkma eğilimine girmektedir. Rahatsızlık, ilk başlarda çok ağrılı olmasa da ilerleyen dönemlerde ağrı artmaktadır. Halluks valgus tedavisi zaman ilerledikçe kaçınılmaz hal almaktadır.  


Halluks Valgus Belirtileri Nelerdir, Nasıl Teşhis Edilir?


Rahatsızlık, ilerlediği aşamalarda yürüme zorluğunu beraberinde getirmektedir. Bu da yaşamın gerekliliklerini yerine getirmeyi zorlaştırmaktadır. Ayak başparmak çıkıntısı olarak da bilinen rahatsızlığın teşhisi hızla konulabilmektedir. Bu noktada rahatsızlığın belirtileri şöyledir:

  • Başparmak bölgesindeki şekil bozukluğu

Ayak başparmağının içeri kıvrılır ve yanındaki tarak kemiğinde çıkıntı oluşmaktadır.

  • Ağrı ve kızarıklık görülmektedir.


Halluks Valgus Kimlerde Görülür?


Ayak başparmak çıkıntısı yaşamı olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Görülme nedenleri arasında genetik ilk sıradadır. Ancak ayakkabı seçiminin de bu rahatsızlığa neden olduğu tespit edilmiştir. Dar burunlu ve yüksek ayakkabılar rahatsızlığa neden olabilmektedir. Kadınlarda genellikle 30 yaşından sonra görülen rahatsızlığın ana nedenlerinden biri de düztabanlıktır. Ayrıca kilo sorunu olanlar ya da tendon kısalığı bulunan kişilerde hastalık görülebilmektedir.

Halluks Valgus Nasıl Tedavi Edilir?


Başparmak çıkıntısı olarak da bilinen rahatsızlık günümüz tıbbında farklı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Bunun için rahatsızlığın hangi aşamada olduğu önemlidir. Hastalığın teşhisini ortopedi ve travmatoloji uzmanları koyabilmektedir. Uzman hekim, muayene ile rahatsızlığın teşhisini ve tedavi yollarını belirleyebilmektedir. Uzman hekim tedavi yolu belirlemek için röntgen, MR gibi görüntüleme teknolojilerinden yararlanabilmektedir.

Tedaviye ayağın röntgeni çekildikten sonra gerekli açı ölçümleri yapılarak tedavi yöntemi belirlenir ve tedaviye başlanır. Eğer rahatsızlık başlangıç düzeyinde ise ortopedik aparatlarla tedavi yolu denenmektedir. Yürümeyi ve ağrıyı azaltan ateller, özel ayakkabılar, silikon ya da keçe tabanlıklar kullanılabilmektedir. Bu yöntemler, kemiklerdeki kaymayı durdurmayı amaçlamaktadır. Ayrıca aynı şekilde tedavi yöntemi olarak da kullanılabilmektedir. Ancak rahatsızlığın ilerlemesi durumunda cerrahi müdahale gerektirmektedir. Müdahale, mutlaka uzman hekim tarafından planlanarak uygulanmalıdır.


Halluks Valgus İçin 3 Etkili Egzersiz

Rahatsızlığın tedavisi için uzman hekim bir planlama yapacaktır. Ancak bazı egzersizler de gereklidir. En etkili olanlardan 3 tanesi şöyledir:

  • Lastikle germek

Sandalye veya koltuğa oturun. Saç tokası ya da ambalaj lastiğinden daha sert bir lastiği iki başparmağınıza geçirin. Ardından ayaklarınızı iki yana açarak lastiği gerdirip bırakın. Bu işlemi birkaç dakika tekrarlayın

  • Başparmak kaldırmak

Yine aynı şekilde oturun. Ayak tabanlarınızın yere tam bastığından emin olun. Ardından iki ayak başparmağınızı kaldırabildiğiniz kadar yukarı kaldırıp indirin. İşlemi tekrarlayın.

  • Lastikle başparmak kaldırmak

Oturma şeklinizi değiştirmeden lastik saç tokasını tekrar alın. İki ayak başparmağınıza geçirin. Topuklarınız yere basacak şekilde lastiği gerdirin. Bu durumdayken başparmaklarınız kaldırıp indirin.

Doktorunuzun tedavi yöntemine uygun hareket ederken aynı zamanda bu egzersizleri de uygulayabilirsiniz. Size tavsiyemiz bu rahatsızlıkla karşılaştığınızda bekletmemeniz ve tedavi olmanızdır. Bu sayede ilerleyen süreçte daha ciddi sorunlar yaşamamış olursunuz.  

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
05:40