Düz Taban Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

SAĞLIKLI BİLGİLER
Düz Taban Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Dilimizde, farklı anlamlarda farklı şeyleri ifade etmek için kullanılsa da düztabanlık ciddi bir rahatsızlıktır. Çoğunlukta doğuştan gelen ve bağ dokusu gevşekliğinin neden olduğu bu rahatsızlık, tedavi edilmediği durumlarda ciddi hal alabilmektedir. Çünkü vücudun dengede olabilmesi ve rahat hareket edebilmesi için ayağın taban bölümünde oyuklar bulunması gerekmektedir. Ancak bazı insanlarda bu oyuklar doğal olarak bulunmayabilmektedir. Pes planus ya da bilinen ismiyle düz taban, tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlığa dönüşebilmektedir.


Düztabanlığın Sebepleri Nelerdir?


Düztabanlık; kemik yapısıyla değil, bağ dokusuyla ilgili bir rahatsızlıktır. Omurganın ayakta durmasını sağlayan sistemdeki eksikliği ifade etmektedir. Kas ve bağ dokuları ile tendonun uyum içinde olmadığı durumlarda görülebilmektedir. Genellikle bebek ve çocuklarda kas gelişimi devam ettiğinden sıklıkla görülmektedir. Ancak bunun dışında şu sebeplerden ötürü düz taban olma durumu görülebilmektedir:

  • Obezite; aşırı kilo vücut dengesini bozduğundan tabanda düzleşme yapabilmektedir. Tabana düşen ağırlık arttıkça risk de artacaktır.
  • Romatizma
  • Ayak kasları ile ilgili rahatsızlıklar
  • Diyabet
  • Yaşlanma
  • Gebelik
  • Sinir sistemi hastalıkları


Düztabanlığın Belirtileri Neler?


Rahatsızlık uzun süre kendini belli etmeden devam edebilmektedir. Pek çok kişi, tabanının düzleştiğini belirtileri anlamaya başladığında fark etmektedir.

Yaşam kalitesini bozan bir rahatsızlıktır. İlerledikçe verdiği rahatsızlığın boyutu da büyümektedir. Başlıca belirtileri:

  • Uzun süre ayakta kalamama,
  • Ayak tabanında ve baldırda ağrı,
  • Tabanda şişlik ve kızarıklık,
  • Bel altında ağrı artışı,
  • Daha önce yürünen mesafelerde daha kısa sürede yorulma ve ağrı hissetme şeklindedir.


Düztabanlık Nasıl Teşhis Edilir?


Bu rahatsızlığa yıllardan bu yana milyonlarca kez teşhis konulmuştur. Dolayısıyla doktorların bu konudaki bilgi ve deneyimi son derece yüksektir. Öncelikle ortopedi ve travmatoloji uzmanının detaylı muayenesi gerekmektedir.  Bugüne kadar literatüre geçen 3 yaygın türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki esnek düz taban olarak adlandırılmaktadır. Ayakta kavis bulunmasına rağmen, yere basıldığında taban düzleşmektedir. Özellikle çocuklarda görülmektedir.

Topukla baldırı birbirine bağlayan sert dokunun ismi aşil tendonudur. Dolayısıyla bu yapının sert olması düztabanlığa neden olabilmektedir. Ayrıca baldır bölgesindeki bazı kaslardaki işlev bozukluğu da rahatsızlığın nedenlerindendir.

 

Düztabanlığın Tedavisi Nasıl Yapılır?


Düz taban birisi hastalığını geç fark etse de tedaviye her dönem başlanabilmektedir. Baldır ağrısını engelleyebilmek için hastalara uygun taban destekleri kullandırılır. Çok ilerlemiş olgularda bazen cerrahiye başvurmak gerekebilir. Çeşitli aparatlarla dokunun kavisli hali alması sağlanmaktadır. Ameliyat dışı tedavilerin en önemlisi kişiye özel ayakkabı ve tabanlıklardır. Hekim muayenesinden sonra kişiye özel olarak üretilen bu gereçler düz taban hastaları rahatlatmak için önemli bir yer tutmaktadır.

Hekimler, tedavide kişiye özel yöntemler uygulamaktadır. Örneğin kişi kilolu ise kilo kontrolü ve aparat kullanılmasıyla hastalık tedavi edilebilmektedir.

Rahatsızlık ileri boyuttaysa hekim cerrahi müdahale yapabilmektedir. Burada da dokunun iyileştirilmesi, aşil tendonunun uzatılması gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Ancak hastalığın tedavisi uygulanan yöntemden çok kişiye bağlıdır. Düz taban olma sorunu yaşayanlar yaşam tarzını, hekimlerin belirleyeceği reçeteye göre değiştirmelidir. Sonuç olarak ayakta fazla kalmamak ve ayak kaslarını kuvvetlendirmek hastanın yaşam konforu açısından önemlidir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
00:47