Diz protezi hangi hastalara uygulanır ?
Diz protezi, ciddi ağrılara sebep olan kıkırdak deformasyonlarında tercih edilen bir operasyondur. Kıkırdaklarda ortaya çıkan sorunlarda genellikle şiddetli ağrılar yaşanır. Bu ağrılarda, başta ilaç tedavisi olmak üzere egzersiz ya da fizik tedavi uygulanmaktadır. Sıralanan bu yöntemlere herhangi bir şekilde yanıt veremeyen hastalarda ise diz protezine başvurulur. Diz protezinde sorunlu kemik eklem yüzeyinden çıkarılır ve aynı bölge plastik ve metal parçalarla kaplanır. Sorunsuz bir şekilde tamamlanan diz protezi ameliyatında kullanılan protezlerin ömrü ise oldukça uzundur. 30 yıla kadar dayanabilen protezler her yaştaki hastada başarılı sonuçlar gösterir. Önemli olan hastanın proteze uygun olması uzman doktorun bu alandaki başarısı ve tecrübesidir.
Hangi Hastalar için Diz Protezi Uygulanabilir?
Diz protezinin sorunsuz bir şekilde uygulanması için hastaların yaşadığı ağrı seviyesine bakılmaktadır. Merdivenden inip çıkarken ve yürürken zorlanan hastaların gündelik yaşamı kısıtlanabilir. Bu hastalara cerrahi tedavi dışındaki yöntemler kullanıldıktan sonra cevap alınamazsa cerrahiye başvurmak akıllıca olacaktır. Özet olarak diz protezi hangi hastalara uygulanır sorusuna verilecek yanıtlar şu şekildedir;
- Her türlü ameliyat dışı tedavilerin uygulandığı ancak hiç birine tatmin edici yanıtın alınamadığı hastalar,
- Hastalığın başlangıcının uzun yıllara dayanması,
- İyileşme olasılığı olmayan romatizmal hastalıkların eklemde yarattığı bozukluk sonrası meydana çıkan ağrıları olan hastalara uygulanabilir.
Diz protezinin genç hastalarda uygulanıp uygulanamayacağı da merak konusudur. Diz protezi dizlerinde ciddi ağrılarla mücadele eden her hastaya uzman doktor uygun gördüğü takdirde yapılabilir. Aşırı kilolu bireylerin diz sorunları nedeniyle hareketlerinde kısıtlılık görülmesi olasıdır. Bu kısıtlamalar sonucunda şeker, kalp ve hipertansiyon gibi hastalıklar yaşanabileceği için yine uzman hekimin önerisi ve uygunluk vermesiyle diz protezi yapılabilir.
Diz Protezi Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diz protezi operasyonundan önce hastalara detaylı bilgiler aktarılır ve muayene sürecine geçilir. Hastaya uygun protez türleri paylaşılırken karar verme aşamasında da destek olunur. Eğer hastanın farklı bir bölgesinde enfeksiyon varsa diz protezinden önce enfeksiyon tedavisinin yapılması gerekir.
Ameliyat sonrası ciddi bir yan etki genelde gözlenmez. Yaşanabilecek ağrıların tedavisi için doktorun reçete edeceği ağrı kesiciler kullanılır. Diz protezi ameliyatının yapıldığı gün istirahat eden hastalar, bir sonraki gün ayağa kaldırılabilir, diz bölgesine zarar vermeyecek şekilde hafif egzersizlere başlanabilir. Yürüme sıklığı ise 15. günün ardından artacak ve diz bölgesinde konfor sağlanacaktır.