Diz Protezi Çeşitleri

SAĞLIKLI BİLGİLER
Diz Protezi Çeşitleri

Teknolojik gelişmeler günümüzde protez cerrahisi alanında da yaşanan yeniliklere de sebebiyet vermiştir. Yaşanan gelişmeler diz protez çeşitlerine de etki etmiştir. Dizlerde meydana gelen ağrılar zaman içerisinde günlük yaşamımızda olumsuzluklara neden olmaktadır. Diz ağrılarına sebep olan birçok farklı faktör bulunmaktadır. Gençlerde ve ileri yaşlardaki hastalarda diz problemlerine çok sık rastlanmaktadır. Yaşam kalitemizi olumsuz derecede etkilemeye başlayan diz ağrılarına, uzman hekimler tarafından ağrı kesici ve fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak hastanın ağrı ve acısının dinmediği durumlarda uzman hekimin onayı ile diz protezi ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Diz protezi ameliyatı, sıklıkla uygulanan cerrahi bir operasyondur. Diz protezi ameliyatında hastaya uygulanacak diz protezi çeşitleri farklılık gösterebilmektedir. Hastanın muayenesi sonrası diz protezi çeşitleri belirlenmelidir. Ameliyat esnasında hazırlanan protez, hastanın aşınmış diz eklemine monte edilmelidir.


Diz Protezi Çeşitleri Nelerdir?


Diz protezi; total diz protezi yani tam diz protezi ve yarım diz protezi olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Yarım diz protezinde dizin bozuk olan kısımları değişmektedir. Bu kısımlar dizin içerisinde yer alan; iç kısım, dış kısım veya kapak kısımlarından oluşmaktadır. Tam diz protezi ya da total diz protezi ise dizin bozuk olan 2 veya 3 kısmını aynı anda değiştirilmesi işlemi ile gerçekleştirilmektedir. Total diz protezi, kendi içinde işlevine göre farklılıkları barındırmaktadır. Hastanın, arka çapraz bağın korunması veya kesilmesi duruma bağlı olarak şekillerinde, total diz protezi çeşitlerinde farklılıklar bulunabilmektedir. Hastanın dizindeki eğrilik miktarına, aşınmasının durumuna ve hareket kısıtlılığına göre hekim, bağ kesen veya bağ koruyan diz protezi kullanılacağına karar vermektedir.

Diz protezi ameliyatlarında genel olarak kullanılan bu iki tip diz protezinin haricinde daha çok tümör cerrahilerinde çocuklarda kullanılan büyüyebilen yani ayarlanabilen protezler de bulunmaktadır. Çocuklara, büyüme kemiğinde bulunan tümörler çıkartıldığında büyüme devam ettiği için bilgisayar destekli büyüyebilen ayarlanabilen protezler uygulanmaktadır.


Yarım Diz Protezi Nedir?


Yarım diz protezi, çoğunlukla diz kireçlenmesinde kullanılan başarılı bir tedavi yöntemidir. Diz protezi çeşitleri arasında yer alan yarım diz protezi, çoğunlukla kireçlenme hastalığı tedavisinde uygulanmaktadır. Kireçlenme, genellikle yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Dizlerde ağrı ve acıya neden olan bir hastalıktır. Diz kireçlenmesinin daha da ilerlemesi durumunda diz protez ameliyatı gerçekleştirilmektedir.

Diz protez ameliyatında; hastaya uygulanacak diz protez çeşidi belirlenmelidir. Diz kireçlenmesinin dizin tek bölümünü etkilediği durumlarda yarım diz protezi uygulanmaktadır. Hastanın yarım diz protezi ameliyatı için uygun olup olmadığı hekimin muayenesi ve hastaya çekilen filmler ile anlaşılabilmektedir. Yarım diz protezinin hareketli ve hareketsiz ara yüzeyli olmak üzere 2 çeşidi bulunmaktadır. Hastaların muayene sonucuna göre yarım diz protez çeşitlerinden hangisinin uygun olduğuna uzman hekim karar vermektedir. Yarım diz protezi ameliyatı yarım saat veya 1 saat arası sürede tamamlanmaktadır.


Total Diz Protezi – Tam Diz Protezi Nedir?


Total diz protezi ya da diğer adıyla tam diz protezi; diz protezi çeşitleri arasında yer almaktadır. Total diz protezi; dizde aşınmış, yıpranmış eklem yüzeylerinin protez ile değiştirilme işlemidir. Protez, metal ve yüksek dayanıklı parçalardan oluşmaktadır. Diz ağrısının ağrı kesiciler ve fizik tedavi yöntemleri ile giderilmediği taktirde uzman hekimin uygun görmesi halinde total diz protezi uygulanmaktadır. Total diz protezi ameliyatı dizin önünden yapılan kesi kullanılarak gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur. Diz protezleri 1967 yılında Gunston tarafından dizayn edilmiş ve uygulanmıştır. Total diz protezi ameliyatı süresi sadece bir diz için uygulanacaksa ameliyat süresi yaklaşık 1-2 saat sürmektedir. Total diz protezi ameliyatı süresi hastadan hastaya ve hekimin tecrübesine göre değişiklik göstermektedir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
00:23