Diz protezi ameliyatı sonrası yapılması gerekenler

SAĞLIKLI BİLGİLER
Diz protezi ameliyatı sonrası yapılması gerekenler

Diz protezi ameliyatı sonrası hastanın tamamen iyileşme süreci farklılık göstermektedir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumlu yönde etkilemek amacıyla uzman hekimin ve fizyoterapistin önerilerine uymak gerekmektedir. Diz protezi ameliyatı sonrası taburcu olan hastaların yapmış olduğu birçok hata bulunmaktadır. Hastaların yapmış olduğu hata iyileşme sürelerini uzatmaktadır. Ayrıca ağrı ve acılarını artırmaktadır. Ameliyat sonrası eski sosyal aktivitelerini ağrısız ve acısız olarak yapabilmeyi hayal eden hastalar, tedavi sürecinin tamamlanabilmesi için hekimin kurallarına uymalıdır. Hastalar, hekimin vermiş olduğu ilaçları günü güne içmelidir. Fizik tedavi egzersizlerini aksatmamalı ve rutin doktor kontrollerine katılmalıdır. Diz protezi ameliyatı sonrası yapılması gerekenler hasta sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca doktorun kurallarına uyulması halinde diz protezinin kullanım ömrü de olumlu etkilenmektedir.


Diz Ameliyatı Sonrası Süreç


Günümüzde uygulanan diz protezi ameliyatları ortopedi cerrahı alanında yaygın olarak uygulanan operasyonlar arasında yer almaktadır. Diz protezi ameliyatı sonrası yaşanan süreç hem hastalar hem de hasta yakınları için son derece kritiktir. Protezin vücuda uyum sağlayabilmesi için hastanın belirli egzersizler yapması gerekmektedir. Ameliyat sonrası yapılması gerekenler arasında fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci yer almaktadır.

Hasta diz protezi ameliyatı sonrası hastanede bir süre doktor gözetiminde kalmalıdır. Bu süreçte ameliyat sonrası oluşabilecek risklere karşı önlem alınmalıdır. Diz protezi ameliyatı sonrası oluşabilecek riskler arasında enfeksiyon oluşumu, toplardamarda pıhtı oluşumu veya diz eklemine yerleştirilen mekanik protez ile ilgili sorunlar yer almaktadır. Uzman hekim oluşabilecek risklere karşı hastayı gözlemlemekte ve hastaya müdahale etmektedir. Bu süreçte hasta belirli sürelerle yataktan kalkmalıdır. Hasta oda içerisinde ilk adımlarını atmalı ayrıca ilerleyen süreçte oda içerisinde dolaşmalıdır. Dize yerleştirilen kıkırdağın uyumunun uzman hekim tarafından gözlemlenebilmesi için hastanın hareketliliğinin sağlanması gerekmektedir.


Ameliyat Sonrası Taburcu Olan Hastanın Uyması Gereken Kurallar


Hastanın taburcu olması ardından diz protezi ameliyatı sonrası yapması gerekenler arasında kan sulandırıcı ilaçların hekimin belirttiği süre zarfından düzenli olarak kullanılması yer almaktadır. Doktorun hastaya vermiş olduğu reçeteye riayet edilmelidir. Hastaya verilen ilaçlar doktorun belirttiği ölçüde ve belirttiği zamanlarda tüketilmelidir. Diz protezi ameliyatı sonrası işlem uygulanan dizde yara hijyenine dikkat edilmelidir. Doktorun belirttiği şekilde hasta banyo işlemini gerçekleştirmelidir. Ameliyat sonrası taburcu olan hastanın uyması gereken kurallar arasında hekimin belirttiği egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır. Protezin tam oturma süresinde hasta, düşme, yüksekten atlama gibi durumlardan kaçınmalıdır. Diz protezi ameliyatı sonrası hastalar, baston ve yürüteç gibi cihazlar yardımıyla diz protezi ameliyatı işlemini gerçekleştirmelidir. Hasta, fizyoterapist tarafından önerilen egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Fizyoterapist ameliyat sonrası hastaya yatar pozisyonda uygulanacağı egzersizleri göstermelidir.


Diz Protezi Sonrası İyileşme Süresi


Diz protezi sonrası tam iyileşme süresi hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir. Ameliyat sonrası uyulması gereken adımları erkenden bırakma hastaya zarar verebilir ve iyileşme sürecinin başa dönmesine neden olabilir. Diz protezi sonrası hastaların istemeyerek veya farkında olmadan yaptıkları pek çok hata iyileşme sürecini daha zor ve uzun süreli hale getirebilmektedir. Protez ameliyatı sonrası normalden daha fazla şişlik ve ağrı meydana gelebilmektedir. Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genel sağlık durumu, ameliyat tekniği, kullanılan protez hastanın iyileşme sürecini etkileyen etkenler arasında yer almaktadır.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
01:30