Ayakta Meydana Gelen Çatlaklar ve Tedavileri

SAĞLIKLI BİLGİLER
Ayakta Meydana Gelen Çatlaklar ve Tedavileri

Kemiklerde ayrılmamış kırıklara çatlak denir. Kemik çatlakları darbe, düşme ya da çarpma gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayakta meydana gelen çatlaklar için mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir.


Ayakta Meydana Gelen Çatlak Belirtileri


Şiddetli travmalarda kemikler birbirinden ayrılarak kırığa sebep olur. Daha az şiddetteki travmalar sonucunda ise çatlama meydana gelir. Bu çatlaklar zamanında tedavi edilmezse kırığa dönüşebilir. Ayakta meydana gelen çatlaklar hemen fark edilmeyebilir. Muhtemelen ağrı kendini birkaç saat sonra gösterecektir.

Şişme, morarma, uyuşma, sızı gibi belirtiler çatlağın habercisi olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ayağınızdaki ağrının sebebinin kırık olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kırık, çok daha şiddetli bir acıya sebep olur.

Çatlak için zamanında doktora başvurmazsanız kırığa dönüşerek canınızın daha çok yanmasına sebep olacaktır. Çatlağın etkileri deri üzerine yansısa da asıl hasar kemiktedir. Dolayısıyla bu durum için yapabileceğiniz herhangi bir müdahale yoktur. Daha fazla hasar vermemek adına doktora gidene kadar ayağınızı sargıya alıp üzerine basmamaya çalışabilirsiniz.


Ayak Çatlağı Tedavisi


Ayakta meydana gelen çatlak tedavileri hasarın boyutu dikkate alınarak yapılır. Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir. Kesin teşhis konduktan sonra küçük boyutlu çatlaklar sargıya; büyük ve ciddi çatlaklar ise alçıya alınır.

Tedavi sürecini hızlandırmak adına beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir. Kalsiyum kemik sağlığını koruması ve güçlendirmesi açısından önemli bir maddedir. Süt ve süt ürünleri, kollajen içerikli çorbalar ve içecekler, sebze, meyve ve C, D vitamini ağırlıklı besinler iyileşme sürecinize katkı sağlayacaktır.


Çatlak Ne Kadar Sürede İyileşir?


Ayak kemiğinde ya da diğer kemiklerde meydana gelen çatlaklar yaklaşık bir, bir buçuk ay gibi sürede iyileşmektedir. Bu sürede yaşınız ve kendinize ne kadar dikkat ettiğiniz etkili olur. Küçük çocukların kemikleri daha hızlı kaynadığı için çatlak problemini de daha kısa sürede atlatabilirler. Fakat 50 yaş ve üzeri insanlarda iyileşme biraz fazla sürebilir. Özellikle 70 yaş üzerindeki insanların kemikleri çok hassas hale geldiği için çatlak tedavisi süreci hayli sancılı geçebilir.

Ayağınız tedavi için sargı ya da alçıya alınır. Bunlar çıkana kadar ayağınızın üstüne desteksiz basmamanız gerekir. Yürürken dikkatli olmalı, koşma, zıplama gibi hareketlerden uzak durmalısınız. Hatta sargı ya da alçı çıktıktan sonra bir süre daha temkinli davranmanızda fayda vardır. Doktorunuz gerekli görürse çatlak tedavisinden sonra, fizik tedavi gibi yöntemlerle ayak kaslarınızı güçlendirmeniz gerekebilir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
08:21