Total diz protezi ameliyatı

SAĞLIKLI BİLGİLER
Total diz protezi ameliyatı

Tıpta meydana gelen gelişmeler protez çeşitlerinde de ilerlemeye olanak tanımaktadır. Total diz protezi ameliyatı günümüzde uzman hekimler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. İleri yaş hastalarda ve gençlerde diz problemleri yaygın olarak görülmektedir. İleri yaş hastalarda genellikle diz kireçlenmesi problemleri görülürken gençlerde ise travma sonucu diz problemleri oluşmaktadır. Diz problemleri çeşitli yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Kişinin diz ekleminin hasar görmesi, yıpranması sonucu diz problemleri oluşmaktadır. Kıkırdak yaralanmalarının tamamen iyileşmesi, normale dönmesi genellikle zordur. Bu durum kıkırdağın yapısından kaynaklanmaktadır. Hastanın şikâyetlerini azaltmak için ameliyat aşamasına gelene kadar çeşitli tedavi yöntemleri planlanmaktadır. Uygulanan tedavi yöntemlerinin yetersiz kalması halinde total diz protezi ameliyatı gerçekleştirilmektedir.


Total Diz Protezi Nedir?


İleri derece de hasar görmüş diz ekleminin görevini üstlenen çeşitli maddelerden oluşan yapı, protez olarak tanımlanmaktadır. Hastaya uygulanılacak protezler hastanın diz ekleminin hasar görme durumuna göre farklılaşmaktadır. Protez çeşitleri arasında yer alan total diz protezi genellikle ileri yaş hastalarda uygulanmaktadır. Total diz protez ameliyatı genellikle romatizmal hastalıklar, kemik çürümesi gibi hastalıklarda gerçekleştirilmektedir. Diz protezi uygulanılacak hastanın birden fazla eklem yüzeyinin aşınmış, hasar görmüş olması gerekmektedir.


Total Diz Protezi Aşamaları Nelerdir?


Ameliyat aşamasına geçmeden önce hekimin hastayı detaylı olarak muayene etmesi gerekmektedir. Uzman hekimin hastaya uygulanılacak protez çeşidine karar vermesi ardından ameliyat süreci gerçekleştirilmektedir. Total diz protez ameliyatı, hastaya uygun anestezi yönteminin uygulanması ile başlamaktadır. İlerleyen süreçte uzman cerrah, dizin ön bölgesinden bir kesi ile diz eklemine ulaşmakta, hasar gören diz eklemlerini keserek çıkarmaktadır. Hasta için daha önceden hazırlanmış metal protez parçaları kemiğe kemik çimentosu ile yapıştırılarak sabitlenmektedir. Ameliyat süresi hasar gören diz ekleminin yıpranma, aşınma ölüsüne, uzmanda hekimin tecrübesi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genel itibarıyla cerrahi operasyon 45 – 90 dakika içerisinde gerçekleştirilmektedir.


Total Diz Protezi Sonrası


Protez cerrahisinde diz protez ameliyatı ya da kalça protez ameliyatı sonrası yaşanan süreç hem ameliyat olan hastalar hem de hasta yakınları için oldukça merak edilmektedir. Total diz protezi ameliyatı sonrası hasta ilk birkaç saat ağrı hissetmemektedir. Bunun nedeni hastaya verilen ağrı giderici ilaçlar, uygulanan tedavilerdir.

Hasta, total diz protez ameliyatı sonrası uzman gözetiminde diz egzersizleri yapmaya başlamaktadır. İlerleyen günlerde hasta destek ile yürütülmeye başlanır, fizik tedavi egzersizleri devam etmektedir. Başarı oranı oldukça yüksek olan total diz protez ameliyatı sonrası hastanın günlük yaşamına dönmesi birkaç hastayı bulmaktadır. Hasta ameliyatın ardında günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirirken yaşamış olduğu ağrılarda azalma meydana gelmektedir. Total diz protezinin daha verimli kullanılabilmesi, yaşam ömrünün azaltılmaması için uzman hekimin sakıncalı gördüğü hareketlerin yapılmasından kaçınılmalıdır. Günümüzde kullanılan projelerin ömrü yaklaşık olarak 15 – 20 yıl kadar sürmektedir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
00:55