Omuz Sıkışması Sendromu ve Cerrahi Kararı
Omuz sıkışması sendromu omuz üzerindeki kas dokularının kemikler arasına sıkışmasıdır. Omuz sıkışması sendromu ev kadınlarında ve ağır işlerde çalışan kişilerde görülür. Omuzda yer alan eklemlerin kas dokularından dolayı tam anlamıyla görevlerini yapamamasından dolayı ağrı başlar. Bu ağrı uzun süre devam edebilir. Özellikle omuzları ve kolları kaldırırken, kıyafet giyip çıkarırken ağrı görülmektedir. Omuz sendromunda, omuzlar hareket ettirildiğinde eklemler hareket edemiyormuş hissi oluşur. Günlük yapılan işleri yapmakta ve hareket etmekte zorluk yaşanabilir.
Omuz sıkışması sendromu erken teşhis edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Aksi takdirde eklemlerde ve kas dokusunda görülen ağrı, boyuna, kafaya ya da omurgaya kadar sıçrama yapabilir. Bunun yanında farklı sağlık sorunlarına da neden olabilir. Omuz sıkışması sendromunda tanı için mutlaka doktora gidilmelidir. Gerekli tedavi yöntemleri sonucunda bu hastalıktan kurtulmak mümkün olabilir.
Omuz sıkışması sendromu tedavisi için pek çok yöntem arasından hastanın ve hastalığın durumuna uygun olanı belirlenir. Düzenli doktor kontrolleri ve ilaç kullanımıyla omuz sıkışması sendromundan kurtulmak kolay hale gelebilir.
Omuz Sıkışması Sendromunda Cerrahi Karar
‘Omuz sıkışması sendromu nedir?’ sorusunun cevabı için kısaca, omuzlarda bulunan kasların eklemlerin arasında sıkışması verilebilir. Omuz sıkışması sendromu sürekli olarak devam eder. Basit, günlük işleri dahi yaparken hareket kısıtlanması görülebilir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek bir hastalık olduğu söylenebilir. Omuz sıkışması doktor gözetiminde tedavi edilmelidir.
Doğru bilinen birçok yanlış uygulama bu sendromu çoğaltabilir. Omuz sıkışması tedavi yöntemlerinde ilaç tedavisi öncelikli tedavi yöntemidir. Hastalığın ilerleyip ilerlemeyişine göre doktor tarafından verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Bunların yanı sıra yine doktorun verdiği egzersizler yapılmalıdır. Bu tedavi yöntemleri omuz sıkışması sendromunu azaltabilir, ağrıları dindirebilir. Eğer hastalık çok ilerlemişse ve ilaç tedavisine yanıt alınamıyorsa doktor tarafından cerrahi müdahale kararı alınabilir. Omuz sıkışması sendromuna neden olan kısım ameliyatla alınır. Ameliyat sonrasında kısa bir tedavi sürecinden sonra omuz sıkışması sendromu giderilebilir. Eğer ilaç tedavisi olumlu bir sonuç veriyorsa cerrahi müdahale yapılmamaktadır. Ameliyat sonrasında hastanın kendisini koruması, verilen ilaçları düzenli olarak kullanması durumunda hızlı bir iyileşme görülebilir.