Omuz Protezine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

SAĞLIKLI BİLGİLER
Omuz Protezine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?


Protezler uzuvların tamamlanması ya da eksiklerinin giderilmesi konusunda insanların hayatlarını kolaylaştırıyor. Teknolojinin gelişmesi, daha dayanıklı ve zararsız malzemelerin kullanılmasıyla protez birçok hayatı kurtarıyor. Özellikle kemik yapısındaki kronik rahatsızlıklar, travmalar büyük bir sorun teşkil ediyor. Ancak protezler burada da hayata katılıyor. Kullanan kişiye yeni bir hayat sunan kalça protezleri gibi omuz protezleri de yaygınlaşıyor. Kabiliyetini yitiren, büyük ağrılar veren omuz bölgesindeki bazı hasarlar omuz protezi ile giderilebiliyor. Bu durumda ‘omuz protezine ne zaman ihtiyaç duyulur?’ sorusu soruluyor. Modern tıp sayesinde artık geniş bir yelpazede bu soruya cevap verilebiliyor.


Hangi Rahatsızlıklarda Omuz Protezi Gereklidir?


Omuz bölgesindeki kireçlenme, romatizma gibi kronik hastalıklar, kaza ya da yaralanma gibi etkenler omuz bölgesinde kalıcı hasar bırakabiliyor. Bu gibi durumlarda protez kaçınılmazdır. Protezler titanyum veya krom kobalt gibi alaşımlardan üretiliyor. Bu maddeler, hafifliği ve sağlamlığı ile dikkat çekiyor. Protezler, insan vücudunu birebir modelleyerek üretiliyor ve eksik olan kemik ya da uzvun yerini alıyor. Bu genelde, humerus başı ismi verilen kol kemiğinin yuvarlak kısmını kapsıyor. Artık günümüzde omuzla ilgili sorunlar protezle çözülebiliyor. Peki, Omuz protezine ne zaman ihtiyaç duyulur?


Ortopedi ve travmatoloji uzmanının muayenesi gereklidir. Protez, genelde şu durumlarda tercih ediliyor:


  • Kireçlenme ve romatizmal rahatsızlıklar: Bu iki durumun neden olduğu kemik hasarlar onarılamayacak durumdaysa protez tercih ediliyor.
  • Omuz başı kırıkları: Travma ya da benzeri bir durumla tedavi edilemeyen omuz başı yerine protez parça takılabiliyor.
  • Omuz başındaki zedelenmeler: Özellikle kemoterapi ve kortizonlu ilaç kullanımı nedeniyle omuz başı yüzeyi zarar görebiliyor. Bu durumlarda hekimler proteze başvurabiliyor.
  • Tümörler: Neredeyse her organda görülme potansiyeli bulunan tümörler omuzda da kendini gösterebiliyor. Tümörün zarar verdiği kemik dokusu yerine protez kullanılabiliyor.


Omuz Protezi Kaç Yıl Dayanıyor?


Yukarıdaki nedenler önemlidir. Eğer hastada şiddetli ağrı ile hareket kabiliyeti görülmeye başlamışsa çözümlerden biri protezdir. Öncelikle uzman hekim muayenesi gerekir. Hekim, hasarı ilaçla tedavi etmeyi öncelik olarak alıyor. Ancak ilaç tedavisi her zaman karşılık bulmuyor. Omuz bölgesindeki ağrı ve hareket kısıtlılığı devam ediyor. Bu durumda hekim, uygun olan protez ameliyatını gerçekleştiriyor.

Gelişen teknoloji ile günümüzde 3 çeşit protez yöntemi vardır. Uzman hekim, omuz başındaki hasarlı bölümü alıp yerine en az 20 yıl dayanması beklenen protezi yerleştiriyor.

Ameliyat sonrası hasta 2-3 gün içinde taburcu edilmektedir. Ancak taburcu olduktan sonra işlem bitmiyor. Kol 3-4 hafta aralığında askıda bekletiliyor. Hastanın bazı egzersizleri yaparak kolunu çalıştırması gerekiyor. Ayrıca hastanın bir süre hiçbir ağırlığı kaldırmaması gerekiyor. Protez, kemiğin yerine nakledildiğinden, bir süre hekim kontrolünün devam etmesi gerekiyor. Omuz protezi desteğine ihtiyaç duymamak için kemik sağlığı önemlidir. Kemiği destekleyen kalsiyum kaynağı besinler yaşamın rutini içine dahil edilmelidir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
00:52