Omuz Protezi Kimlere Yapılır?

SAĞLIKLI BİLGİLER
Omuz Protezi Kimlere Yapılır?

Günümüzde omuz protezi giderek yaygınlaşmaktadır. Hastalar, bu proteze kalça ve diz protezi gibi sıklıkla ihtiyaç duymaktadır. Hastalığın ortaya çıkmasının sebebi genellikle travmalar ve ağrılı omuz şikâyetidir.

Cerrahi tedavi yöntemi olan bu protezdeki başarı da her geçen gün artmaktadır. Bu da hastaların tedavi yöntemini tercih etmesini sağlamaktadır. Bu protez için kullanılan protez tasarımları her geçen gün gelişmektedir. Daha öncesinde çözümsüz olduğu söylenen birçok omuz şikâyeti de protez sayesinde kolaylıkla çözüme kavuşmaktadır.

Omuz Protezi Kimler İçin Uygun?

Omuza protez pek çok sorunu çözse de her hasta için uygun olmayabilir. Cerrahi müdahaleyi genellikle doktorlar son çare olarak önermektedirler. Öncesinde olan süreçte ilaç tedavileri ve daha küçük operasyonlar hastalara yardımcı olabilmektedir. Buna rağmen bazı hastalar için protez tedavisi gereklilik gösteriyor. Bu hasta türlerini sizin için aşağıda listeliyoruz:

  • Omuz ekleminde kireçlenme sorunu olan hastalar için protez uygun bir tedavidir.
  • Romatizmanın sebep olduğu omuz ekleminin dejenerasyonu sonrası, doktorun önerdiği hastalar protez ameliyatı olabilir. Bu hastalar için çok fazla tedavi seçeneği mevcut değildir.
  • Humerus başındaki beslenme eksikliği ya da yapısının bozulması sebebiyle ortaya çıkan avasküler nekroz hastalığı varlığında doktorlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Omuzdaki uzun süren kas yırtıkları, dejenerasyon oluşturabilir. Bu hastalar da ters omuz protezi tercih edilir.
  • Humerus kırıklarında bazı durumlarda kaynama ihtimali çok düşük olabilir ya da hiç ihtimal olmayabilir. Bu durumlarda da protez hastaların imdadına yetişmektedir.


Omuz Protezi Çeşitleri


Bu protez tedavisiyaygın olarak üç çeşit şeklinde bulunmaktadır. Bunlar parsiyel protez, ters protez ve total anatomik protezdir. Her üç protez çeşidi de hastaların ihtiyacı doğrultusunda doktorlar tarafından uygulanabilmektedir.


Parsiyel Omuz Protezi


Parsiyel protez genellikle humerus başının kaynaşamayacak şekilde kırılmasının ardından tercih edilmektedir. Bu protez çeşidinde humerus başı doktor tarafından değiştirilmektedir. Bu yöntemin tercih edilebilmesi için sağlam rotator manşet kaslarına sahip olmanız gerekmektedir.


Total Anatomik Omuz Protezi


Bu protez çeşidinde de doktorun uygulama yapması için rotator manşet kaslarının sağlam olması gerekmektedir. Uzun dönemde doktorlar tarafından en çok tercih edilen protez çeşidi olarak biliyoruz. Humerus başı ve yuvası normal anatomiyi taklit edecek şekilde değişmektedir.


Ters Omuz Protezi


Son dönemlerde bu omuz protezi adından sıkça bahsettirmektedir. Kullanımı artan yöntemde eklemi oluşturan iki yüzey de değiştirilmektedir. Rotator manşet yırtıklarında ve yokluğunda kullanılır.


Omuz Protezini Ne Kadar Süre Kullanabilirim?


Bu protez türü sentetik materyallerden yapıldığı için bir ömrü vardır. İyi bir doktor tarafından uygun yöntemle yerleştirilen protez yaklaşık yirmi yıl sorunsuz varlığını sürdürmektedir. Daha sonrasında gevşeme oluşursa bu parçaları doktorunuz yeni bir ameliyatla değiştirebilmektedir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
00:54