Kırık Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

SAĞLIKLI BİLGİLER
Kırık Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yaşamın hareketten ibaret olması, gelişen makine teknolojileri, iş ve çalışma koşulları kemik hasarlarına neden olabilmektedir. Travmanın büyüklüğüne bağlı olarak da kemikte tek ya da parçalı kırıklar görülebilmektedir. Asırlar önce insanları ölümlere götüren bu hasarlar, gelişen tıp sayesinde sağlıklı bir şekilde tedavi edilebilir olmuştur. Tedavi, uzman hekimlerin muayenesinin ardından başlar. Hekimin kırığın yeri ve boyutu, diğer organlara zarar verip vermediği konusunda yaptığı muayene sonucu tedavisi planlanır.   

  

Kırık Neden Olur, Nasıl Anlaşılır?


Düşme, çarpma ya da trafik kazaları kırıkların başlıca nedenlerindendir. Kemiğin aşırı basınca maruz kalması kırığa neden olabilmektedir. Kemik; kemik hücrelerinden ve kalsiyumdan oluşmaktadır, yaşamın devamı için hayati gerekliliktedir. Kırık kemik tanısı koymak günümüzde çok kolaydır. Hasara maruz kalan bölgede kızarıklık, şişlik ve acı en belirgin belirtidir. Ancak tüm bunların yanında hareket kaybı ve şiddetli ağrı vardır.

İnsan vücudunda pek çok kemik bulunmaktadır. En çok kırılan kemikler; kol, bacak, parmak, köprücük, el ve ayak bileği gibi bölgelerde görülmektedir. Eğer bir bölgede kırıktan şüpheleniliyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Bu durumda kırık tedavisi uzman doktor tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirilir.    


Kırık Nasıl Tedavi Edilir?


Kemik tedavileri, ortopedi ve travmatoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Uzman hekim, kırık bölgenin teşhisini muayene ile tespit edebilmektedir. Ancak günümüzün görüntüleme teknolojileri de tedavinin başarısında önemli bir yere sahiptir. Röntgen ve BT gibi görüntüleme teknolojileri kırık tedavisinde önemlidir. Görüntüleme teknolojileri sayesinde kırığın başka organlara zarar verip vermediği de belirlenebilmektedir. Hekim, buna göre bir tedavi yolu izlemektedir. Kırık tedavisinde kullanılan yöntemler:

  • Dış Sabitleme

En eski kırık tedavi yöntemlerinden biridir. Atel ve alçı ile sabitleme yüzlerce yıldır bilinen bir yöntemdir. Fiberglas sabitleme malzemeleri ise hafifliği ve hava geçirgenliği sağlaması nedeniyle tercih edilmektedir. Ancak bu işlem, cerrahi müdahale ile yapılmamaktadır.

  • İç Sabitleme

Kemiğin dışarıdan tedavi edilemeyeceği durumlarda kullanılmaktadır. Cerrahi müdahale ile kemik, plak, vida, çivi gibi malzemelerle sabitlenmektedir.

  • Çekme Tedavisi

Kemiğin yerine oturması için hastanın bacağına takılan çekme aparatının ucuna ağırlıklar bağlanması ile yapılır. Vücut ağırlığının 10’da 1’i kadar ağırlık takılması gereklidir. Bu tedavi ameliyata kadar geçen sürede yararlı olur.

Kısaca kırık tedavisi için bu yöntemler kullanılmaktadır. En uygun tedaviyi uzman doktor muayene sonrasında belirler.


Kırıklara Karşı Kemik Sağlığının Önemi


Kırık, tedavisi zaman alan bir rahatsızlıktır. Yapılan müdahaleye göre kemiğin tamamen eski haline gelebilmesi bazen aylar alabilmektedir. Ayrıca kemik; hazırlık, onarım ve yeniden geliştirme ismi verilen 3 evrede iyileşmektedir. Bu noktada en önemli süreç ilk aşamada yaşanmaktadır. Bu aşamada doğru müdahale yapılması olası zararları önlemektedir. Ayrıca gelecekteki kalıcı hasarlar da engellenebilmektedir.

Kemiklerin dayanıklı olması sağlıklı olması ile alakalıdır. Sağlıklı kemik de dengeli beslenme ile mümkündür. Bu nedenle, kemiği oluşturan kalsiyum vücut için büyük önem taşır. Süt ve süt ürünleri ise başlıca kalsiyum kaynağıdır. Bu nedenle her yaşta tüketilmesi gerekmektedir. Kemik sağlığı için egzersiz de çok önemlidir.

Burada altını çizmemiz gereken nokta kırık tedavisi kapsamın mutlaka uzman bir doktordan yardım almanız gerekliliğidir. Özellikle kırıkçı – çıkıkçı olarak karşınıza çıkan insanlara güvenerek kesinlikle sağlığınızı tehlikeye atmamalısınız.    

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
08:53