Kırık Belirtileri

SAĞLIKLI BİLGİLER
Kırık Belirtileri

Genç hastalarda kırıklar genellikle düşme, kaza gibi travmalara bağlı durumlarda ortaya çıkar. Yaşlı hastalarda kemik erimesi durumundan kaynaklı kırıkların meydana gelmesi de mümkündür.

Kırık belirtileri özellikle ağrı ile kendini göstermektedir. İlerleyen süreçte ilgili bölgede ağrı dışında kırık belirtisi de ortaya çıkmaktadır. Kırıklar, açık veya kapalı olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır.

Kapalı kırıkta deri bütünlüğü bozulmamış kemik bütünlüğü bozulmuştur. Açık kırık ise deri bütünlüğünün bozulması sonucunda kırık uçlarının dışarı çıkmasıdır. Bu durum beraberinde kanama ve enfeksiyon tehlikesini de taşımaktadır.


Kırıklara Neden Olan Faktörler Nelerdir?


Kırıklara neden olan etkenler arasında; trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları, spor yaralanmaları ya da yüksekten düşme gösterilmektedir. Bazı durumlarda kişide stres kırığı da oluşmaktadır. Stres kırığı, aşırı kullanım veya tekrarlanan hareketlerin kasları yorması ve kemiğe baskı uygulaması ile meydana gelir.

Genellikle stres kırığı sporcularda görülmektedir. Ayrıca kemiği zayıflatan kanser, kireçlenme gibi hastalıklarda kemik zayıflamasına paralel olarak kırık oluşumuna etki etmektedir.


Kırık Belirtileri Nelerdir?


Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.

Hastanın kırık belirtileri göstermesi durumunda ortopedi cerrahına muayene olması gerekmektedir. Uzman ortopedi cerrahı tarafından hastaya yapılan uygulamalar sonucunda teşhis konulmaktadır. İlerleyen süreçte hastanın tedavisine başlanır.


Kırık Belirtileri Ve Kırık Tedavisi


Hastaya uygulanılacak kırık tedavisinde öncelikli olarak yaralanmanın nasıl meydana geldiği uzman ortopedi cerrahına eksiksiz olarak anlatılmalıdır. Cerrahın gerçekleştirdiği fiziksel muayene sonrasında hastaya birtakım testler yapılmaktadır.

Hastanın ilgili bölgesinde oluşan kırığı görüntülemek için röntgen, MR gibi görüntüleme tekniklerinden faydalanılmaktadır. Bu sayede kemiğin durumu, kırılmanın boyutu teşhis edilir.

 

Kırık Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci


Kemik dokusunun anatomik bütünlüğünün bozulması sonucunda kırıklar oluşur. Çeşitli yaralanmalar sonrası meydana gelen kırık ve çıkık kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Kırıkların iyileşme süreci uzun ve zahmetli olabilmektedir. Kırığın iyileşmesini etkileyen belirli faktörler bulunmaktadır.

Bu faktörler arasında; kırığın meydana geldiği bölge, kırılan kemiğin yapısı, daha önce kırığa cerrahi müdahale uygulanıp uygulanmaması gibi unsurlar kırığa bağlı iyileşme sürecini etkilemektedir. Kırığın iyileşmesine etki eden genel faktörler arasında hastanın genetik yapısı, yaşı, beslenme ve uyku düzeni de yer almaktadır.

Kemik dokular, yumuşak dokulardan farklı olarak iz bırakmadan kendini onarma yeteneğine sahip dokulardır. Bunun yanı sıra kemik dokularının kanlanması ve özellikle sertleşme sürecinin yavaş olması nedeniyle iyileşme hızı açısından kemik kırıkları oldukça dezavantajlıdır.

Hastanın kemiğinde meydana gelen kırığın iyileşme süresi, yaralanmadan sonra genel itibarıyla 6-8 hafta olarak kabul edilmektedir. Yaralanmanın tipi, yeri ve hastaya bağlı diğer nedenler kırık iyileşme sürecini etkilemektedir. Bu nedenle iyileşme sürecinde değişiklik olabilir.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
01:04