Kalça Protezinde Revizyon Cerrahisi

SAĞLIKLI BİLGİLER
Kalça Protezinde Revizyon Cerrahisi

Daha çok kalça kireçlenmesi tedavisinde başvurulan bir operasyon olan kalça protezi, bireylerin ağrılarını dindirerek yaşam kalitesini yükseltmektedir. Aynı zamanda hareket kısıtlılığını ortadan kaldıran kalça protezi ameliyatı genelde ileri yaş hastalarda tercih edilirken, düşme, kaza, doğumsal eklem sorunları ve travmalar sonucunda bu eklemi hasar görmüş hastalarda da başarıyla uygulanmaktadır.

Öte yandan hangi hastaların kalça protezi ameliyatı olabileceği bilinmelidir. İlk olarak yürürken, eğilirken ve merdiven inip çıkarken ciddi bir hareket sorunu yaşanıyorsa, problemin tespiti için doktora başvurulmalıdır. Kalça protezi ameliyatı olabilecek kişi grupları ise şu şekilde sıralanır;


  • Fiziki tedavi, koltuk değneği veya baston gibi seçeneklerin kalça ağrılarını azaltmadığı kişiler
  • Ağrı kesicilerden yanıt alamayan bireyler
  • Kalça probleminde kullanılması gereken ilaçların yan etki gösterdiği hastalar
  • Kalça bölgesinde sertlik yaşayanlar
  • Bacaklarda hareket kabiliyeti azalanlar


Kalça Protez Revizyon Cerrahisi


Kalça protezi ameliyatı günümüzde başarıyla uygulanan operasyonlardan biridir. Bu tür vakaların neredeyse tamamında hastaların kalça ağrısını azaltarak aktif bir yaşam sürmesi amaçlanır. Ancak bazı durumlarda kalça protez revizyonu gerekebilir. Doktorunuz protez parçaların tamamını ya da bir kısmını çıkararak yenisiyle değiştirmek için ikinci bir kalça protezi ameliyatı önerebilir. Uygulanacak bu yeni işleme, kalça protez revizyonu adı verilir.

Kalça protez revizyonu aslında karmaşık ve uzun bir işlemdir. Fakat başarılı sonuç elde edebilmek amacıyla özel araç ve protezler kullanılacağından hastada tam konfor sağlanmaktadır. Önemli olan alanında uzman bir cerrah tarafından yapılmasıdır.


Kalça Protez Revizyonu Neden Yapılır?


Kalça protez revizyonu farklı nedenlerden dolayı uygulanabilir. Uzun ömürlü olan protezlerdeki bazı parçacıklar, yaşın ilerlemesiyle kalça çevresindeki yumuşak doku ve kemiklere zarar verebilir. Her hastada geçerli olmayan bu durum dışında kırık kemikler sebebiyle de revizyona gidilebilir. Çünkü protez bileşenlerinin çevresinde görülebilen kırık kemikler mutlaka revizyon gerektirmektedir. Ancak ikinci bir kalça protezi ameliyatına gerek olup olmadığına, bölgede kalan kemik miktarı, protezin gevşekliği ve kırıkların yeri gibi faktörlere bakılarak karar verilir.

Son olarak tekrarlayan çıkık vakalarında da kalça protez revizyonu uygulanmaktadır. Kalça protezi, doğal kalçalardaki gibi bir yuva ve top şeklinde bir yapıya sahipken, protezin sorunsuz çalışması için bu topun yuvanın içinde kalması gerekir. Ancak bazı kalça pozisyonları topun soketten çıkmasına sebep olduğundan kalça protez revizyonu zorunlu hale gelebilir.

 

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
01:31