Diz protezinin kullanım ömrü kaç yıldır ?
Tıp dünyasında yaşanan gelişmeler protez cerrahi alanında da olumlu yönde değişimlere olanak sağlamıştır. Günümüzde uygulanan diz protezinin kullanım ömrü genel itibarıyla 20 – 25 yıla kadar uzamıştır. Ancak protezin kullanım ömrü çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Diz protezinin kullanım ömrü, protezi yapan cerrahın tecrübesine, kullanılan protezin kalitesine, dayanıklılığına ve hastanın protezi kullanma şekline bağlı olarak farklılık gösterebilir. Diz protezinin kullanım ömrünü artırmak için protez ameliyatı sonrası alanında uzman cerrahın belirtmiş olduğu kurallara uymak, protezi aşırı zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerekir.
Diz eklem kıkırdağının farklı sebeplere bağlı olarak aşırı derecede bozulmuş olması sonucu dizlerde ağrılar oluşur. Hastanın yaşamış olduğu bu diz ağrıları öncelikli olarak ilaç tedavisi, enjeksiyon uygulamaları ya da fizik tedavi egzersizleri ile giderilir. Uygulanan tüm tedavi yöntemlerinin yetersiz kalması durumunda hastaya diz protezi ameliyatı gerçekleştirilir. Diz protezi ameliyatında hastanın diz eklemine yerleştirilen protez işlevini yerine getiremeyen, fonksiyonel özelliğini yitirmiş diz ekleminin görevini üstlenmektedir. Diz protezi ameliyatı öncesi hastalar diz protezinin kullanım ömrü ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Protezin kullanım ömrü bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Diz Protezi Sonrası Revizyon Ameliyatı
Diz protezini oluşturan plastik ve metal alaşımlar hareket etmeye bağlı olarak meydana gelen sürtünmeler nedeniyle zaman içerisinde aşınabilir. Diz protezinin aşınması sonucu protezde gevşeme görülür. Protezin ömrünün dolmasıyla ağrı şikayetleri tekrar başlar. Protezin gevşemesi ve aşınması nedeniyle ortaya çıkan şikâyetleri gidermek için ikinci bir ameliyat ile protezin değiştirilmesi gerekir. Gerçekleştirilen ikinci ameliyat revizyon ameliyatı olarak bilinmektedir. Revizyon ameliyatında protezin aşınan ve gevşeyen parçaları değiştirilir. Revizyon ameliyatları daha zor ve komplike ameliyatlardır. Ancak revizyon ameliyatlarının da başarı oranları oldukça yüksektir.
Diz Protezinin Kullanım Ömrünü Hangi Faktörler Belirler?
Diz protezi ameliyatı olan hastalar diz protezinin kullanım ömrü ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Diz protezi kullanım ömrü oldukça uzundur. Kaliteli ürünlerin kullanılması ile hazırlanan diz protezi 20 – 25 yıla kadar kullanılabilir. Ancak diz protezinin ömrünü sadece kaliteli ürünlerin kullanılmış olması etkilemiyor. Diz protezinin kullanım ömrü, ameliyatı gerçekleştiren hekimin tecrübesine, protezin dayanıklılığına ve hastanın protezi kullanma şekline göre de değişiklik gösterebilir. Özellikle aşırı kilolu hastalarda, çok hareketli yaşam süren kişilerde, hastanın protez ile sürekli olarak atlayıp zıplaması, düşmesi gibi durumlarda protez ömrü kısalmaktadır.
Diz Protezi Kullanım Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılmalı?
Diz protezi ameliyatı olan birçok hasta diz protezinin kullanım ömrü için protezlere daha iyi bakmanın yollarını arıyor. Diz protezinin kullanım ömrünü uzatmak için kilo kontrolü sağlanmalıdır. Aşırı kilo almak ya da aşırı kilo vermek proteze zarar verebilir. Diz protezinin kullanım ömrünü artırmak için düzenli egzersizler yapılmalı, rutin hekim muayenesine gidilmelidir. Bu sayede olası sorunların erkenden önüne geçilir ve gerekli tedbirler alınır.
Diz Protez Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hastaya uygulanan diz protezinin uzun ömürlü olabilmesi için ameliyat sonrası hastanın uyması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar, diz protezi çeşidine göre farklılık gösterebilir. Hastaya uygulanan yarım diz protezi ya da total diz protezinin gevşememesi, yerinden çıkmaması için hasta uzun süre çömelmelidir. Bağdaş kurarak oturmaktan, alafranga tuvalet kullanmaktan kaçınmalıdır. Diz protezinin ömrünü uzatmak için aşınmayı hızlandıran faktörlerden uzak durmak gerekir.
Şu andaki dizayn ve protez çeşitleri hastanın doğru ve uygun şekilde egzersizlerini yapması kaydıyla, 120-130 dereceye kadar kıvırmaya izin vermektedir. Ancak ayakta namaz kılmak, çömelmek protezin ömrünü olumsuz etkilemektedir. Hastaya uygulanan yarım diz protezlerinde çömelme hareketi daha kolay yapılabilir ancak total diz protezinde çömelme daha zordur. Diz protezi ameliyatı sonrası yürüme, koşma, yüzme gibi sportif faaliyetlerin yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Egzersizler
Hasta protez ameliyatı sonrası merdiven çıkmayı kolaylaştıracak, kasları güçlendirecek birtakım egzersizler yapmalıdır. Bunlar arasında yastıkla bastırma, yastıkla sıkıştırma, düz bacak kaldırma ve diz kıvırma egzersizleri hastaya fayda sağlayacaktır. Hasta, bu egzersizleri ameliyatın ardından 6 ay ve 1 yıl arasında yapmalıdır. Bu egzersizleri yapabilen hastaların fizik tedaviye ihtiyacı olmayabilir ancak egzersizleri yapamayan hastaların muhakkak fizik tedaviye başvurmaları gerekmektedir. Hastalar ameliyat sonrası uzman cerrahın tavsiyelerine uymalı, sakıncalı olan hareketlerden kaçınmalıdır.