Çocuklarda Kalça Çıkığı ve Aksama Sorunu
Yeni doğan bebeklerde, yurdumuzda bazı bölgelerde sıklıkla karşılaşılan kalça çıkığı erken teşhis sonrasında yapılacak tedaviyle düzeltilebilir. Fakat tedavi sürecinin gecikmesi durumunda kalıcı sakatlıklara neden olabildiği unutulmamalıdır. Öncelikle kalça eklemiyle üst bacak (uyluk) kemiğinde birtakım uyumsuzluklar bulunur. Anne karnında gelişimini sürdüren bebekte hiç belirti vermeden oluşabilen kalça çıkığı, iki taraflı olabildiği gibi tek taraflı çıkık olarak da kendini gösterebilir. Buna ek olarak uyluktaki cilt kıvrımlarının asimetrik olması ya da bebeklik döneminde bacakların yanlara doğru açılamaması da kalça çıkığının varlığından söz etmeye yeterlidir. Son olarak bebeklik çağında tespit edilemeyen çıkık problemi, yürüme sırasında topallama, yalpalama ya da parmak ucuyla yürüme gibi belirtilerle anlaşılabilir.
Kalça Çıkığında Risk Faktörleri
Erkeklere oranla kız çocuklarında daha sık görülen kalça çıkığı ve aksama sorunu aslında her iki cinsiyette de önem arz etmektedir. Kalça çıkığında risk faktörleri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Bebeğin kundaklanması
- İlk gebelikten doğan bebek
- Çoğul gebelik
- Ailede kalça çıkığı öyküsü
- Doğum sırasında makat pozisyonundaki geliş
- Amniyon sıvısının az olması
Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir?
Yeni doğan bebekte bacak kıvrımlarının eşitsizliği, bacak boy farkı, bacakların yana eşit olarak açılamaması veya az açılması gibi bulgular tanıya yardımcı olur.Daha sonra
- Yürürken aksama
- Kalça ekleminin hareket ettirilmesi sırasında ‘tık’ sesinin duyulması
- İki bacak arasındaki uzunluk farkı
- Geç yürüme, tanı koymamıza yardım eder
Kalça çıkığı ve aksama sorunu tedavi edilmediğinde;
- Genç yaşlarda başlayan kalça ağrıları
- Eklem hareketlerinde kalıcı kısıtlılık
- Eklemde aşınmayla beraber osteoartrit oluşumu
- Topallayarak yürüme gibi sorunlar yaşanabilir.
Kalça Çıkığı Tanısı
Kalça çıkığının teşhis edilmesi amacıyla doğumdan sonraki 72 saat içinde kalça ekleminin muayenesi yapılır. Bir sonraki muayene bebeğin 6-8 haftalığa ulaşmasının ardından gerçekleştirilir. Ayrıca 1 yaşına gelene kadar düzenli bir şekilde sağlık taramaları sürdürülür. Günümüzde en çok uygulanan tarama yöntemi, kalça eklemlerindeki fiziksel muayene ve ultrason ile yapılan muayenedir. 6 aydan büyük bebeklerdeki kalça çıkığı teşhisi ise fizik muayenenin yanında röntgen ile yapılmaktadır.
Kalça Çıkığı Tedavisi
Kalça çıkığı ve aksama sorunu erken dönemde teşhis edildiğinde ameliyatsız tedavi uygulamalarına başvurulabilir. 6 aydan küçük bebeklerde atel veya alçı tedavisi yapılır. Daha büyük bebeklerde cerrahi girişimler söz konusu olabilir. Genel anestezi altında yapılan cerrahi girişimler sonucunda kalça çıkığı tedavi edilmiş olunur. Ayrıca tedavinin ilk 6 aylık süreçte yapılması, iyileşme oranını çok büyük ölçüde artırmaktadır…