Topuk Ağrısı Sendromu Nedir?

SAĞLIKLI BİLGİLER
Topuk Ağrısı Sendromu Nedir?


Topuğunuza sanki bıçak saplanır gibi bir ağrı giriyorsa siz de topuk ağrısı sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Bunun yanında emin olabilirsiniz ki bu sorunu yaşayan tek kişi siz değilsiniz. Topuğum acıyor ağrıyor basamıyorum diyenlerin sayısı epey fazla. Genelde sabah kalkıldığında ilk adımda şiddetli ağrı ile kendini gösteren bu sorun, tedavi edilmediğinde ise farklı sorunlara neden olabilir. Peki, topuğunuzdaki şiddetli bu ağrının nedeni nedir? Nasıl tedavi edilir? Merak edenler detayları içeriğimizde bulabilirler.


Topuk Ağrısı Sendromu Nedir?


Erişkinlerde en fazla görülen ayak şikayetlerinin başında gelen topuk ağrısı sendromu, tıp literatüründe birden fazla isimle anılır. Kalkaneodinia, subkalkaneal spur, kalkaneal periostitis, subkalkaneal ağrı, medial ark ağrısı, nöritis, subkalkaneal bursitis ve plantar fasiciitis bilinen isimleri arasındadır. Bu ayak sorununda hastalar topuğun içi boyunca artan bir ağrı duyar. Bunun yanında söz konusu ağrı hasta yataktan kalktığında ilk adımında başlar. Çok şiddetli bu ilk adım sonrasında ise giderek hafifler.

Topuk ağrısının birçok nedeni olsa da asıl neden fascianın iltihaplanmasıdır. Fascia, ayak parmaklarından topuk kemiğine uzanan adale bantlarıdır. Ağrı, topuğun alt kısmında merkezde toplanmaktadır. Bunun yanında şayet tedavi edilmezse fascia adale bantların toplandığı merkezde bir kasın yapışma yerinde kireçlenmesi sonucu topuk dikeni oluşur. Dolaysıyla ilk şikâyet görüldüğü an tedavi edilmesi önemlidir.

Her yaş grubunda görülebilen bu sorun erken yaş çocuklukta gelişimden kaynaklı görülebilmektedir. Çünkü büyüme plağı aktif olup onun zorlanmasıyla gelişir. 40-45 yaş arasında görülmesinin nedeni ise genelde fascia adalesinin kısalması ve zedelenmesinden dolayıdır.


Topuk Ağrısı Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?


Bir travmatoloji ve ortopedi uzmanı öncelikle söz konusu bu ayak sorununu diğer sorunlardan ayırt ederek altta yatan nedeni belirler. Şikayetlerin durumuna, hastanın yaşı ve faaliyetlerine göre değişen bir tedavi planı başlatır. Uygulanan tedaviler sonucu ise genelde iyileşir. Söz konusu bu tedaviler:

  • Öncelikle şikayetlere neden olan aktiviteler durdurulmaktadır.
  • Özel tabanlık ve topuk desteği kullanılması önerilmektedir.
  • Özel germe egzersizleri verilmektedir.
  • İhtiyaca göre rehabilitasyon ve fizik tedavisi alınması gerekir.
  • Ağrı ve şişlik için ilaç reçete edilmektedir.
  • Ağrılı bölgeye kortizon enjeksiyonu uygulanır.

Söz konusu bu yöntemler yeterli gelmiyorsa özel bir tedavi uygulanır. Biyolojik tedavi diye adlandırılan bu yöntemde hastanın kanından ayrıştırılan trombositler topukta ağrıyan bölgeye enjekte edilmektedir (PRP). Bu pıhtılaşma hücrelerinin iyileşmeyi hızlandırdığı düşünülmekte olup bu ayak sorununa da iyi gelmektedir.

Özetle topuğunuzun merkezinde özellikle sabah ilk adımla beliren keskin ağrılar varsa bu, ciddiye almanız gereken bir sorundur. Çünkü topuk ağrısı sendromu hayatı olumsuz yönde etkilerken tedavi edilmediğinde daha ciddi sorunlara neden olma potansiyeline sahip bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla belirtileri gördüğünüz an en kısa zamanda bir uzmana başvurmalısınız.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
01:14