After hip replacement surgery, the patient should not cross his legs while lying down, should not pull the operated leg towards the body more than a 90-degree angle, and should not turn over the operated leg with all his body weight.
Hemen hemen her yaştaki hastaya kalça protezi ameliyatı uygulanmaktadır. Hastanın herhangi bir enfeksiyonu ya da ameliyata engel herhangi bir sağlık problemi yoksa kalça protezi ameliyatı uygulanmaktadır.
Protez ameliyatı sonrası uygulanacak sportif faaliyetler hastanın yaşına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genç yaşta kalça protez ameliyatı olan hastalar tenis, kayak gibi sporları yapabilmektedir.
Kalça protezinin yerinden çıkması mümkündür. Protezin yerinden çıkmasının belirtileri arasında; kalça bölgesinde hissedilen ağrılar ve şişlik oluşumu gösterilebilmektedir. Ayrıca kalça ekleminden gelen seslerde kalça protezinin çıkması belirtileri arasında yer almaktadır.
Ameliyat hastadan, hastaya ve alanında uzman hekimin tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. Kalça protezi ameliyatı ortalama 2 saat sürmektedir.
Ameliyat sonrası hastanın kalça ağrısı tamamiyle geçmektedir. Eğer kalça ağrısı geçmemiş ise bu durum enfeksyon olarak tanımlanabilinmektedir. Ameliyat öncesi olmayan bel ağrısı ameliyattan sonra yaşanabilir. Bu ağrı ise geçicidir.
Diz protezi ameliyatı operasyonu gerçekleştirilen hasta, 1 hafta sonra koltuk değneği ile yürünme başlar, ameliyatın iyileşme süreci 3 hafta sonrasında tamamlanmaktadır.
Diz protezinin gevşemesinin çeşitleri nedenleri bulunmaktadır. Protezi oluşturan parçalar, hareket sırasında ortaya çıkan sürtünmeye bağlı olarak zaman içinde aşınır. Aşınma ile protezin parçaları tutunduğu kemikten ayrılıp gevşeyebilmektedir.
Diz protezi ameliyatı için herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Dizlerinde ağrı ve acı yaşayan ve alternatif yöntemler ile tedavisini tamamlayamayan kişiler uzman hekimin uygun görmesi halinde diz protez ameliyatı olabilmektedir.
Diz protezi enfeksiyon belirtileri çoğunlukla; ağrı, kızarıklık, şişme, sıcaklık olarak ortaya çıkmaktadır. Hasta da yorgunluk, ateş, gece terlemeleri de enfeksiyon belirtileri arasında gösterilebilmektedir.
Diz protez ameliyatı esnasında dizin hasar gören yıpranmış kısımları çıkarılır. Titanyum, kobalt gibi metallerden oluşan protez diz yüzeyine tutturularak kaplama işlemi gerçekleştirilmektedir.
Hastalığın geçmişine göre, her 6 haftada bir ortalama bir omuz yırtığı meydana gelir. Özellikle bu aşamada doku ve kemik arasında bir iyileşme ve kaynaşma süreci vardır. Tedaviye Omuz kası yırtığı sonrası harekete başlamak için öncelikle tamirin tutması beklenir. Yaklaşık 4-6 haftalık bir süre sonunda önce pasif ardından aktif egzersizlere başlanır. İyileşme ilerledikçe güçlendirme egzersizleri de programa eklenir. Böylece hasta 8 hafta civarında ağrısız normal yaşamına dönebilir
Stresin baskın olduğu yaşam stili, duygusal gerginlikler, fiziksel sakatlanmalar ve yorgunluk omuzlarda katılık ve ağrı yaşama nedenleri arasında görülebilir.
Çıkık, eklemlerin birbirinden ayrılmasıdır ve kendi kendine iyileşmez. En yaygın belirtileri aşırı ağrı, şişlik ve hareket edilememesidir.
Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Düşme, travma veya dışarıdan ağrılı darbe sonucu oluşur.
Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır.
Hemen hemen her ameliyatta olduğu gibi kalça protezi ameliyatı da belirli riskleri barındırmaktadır. Ameliyatın riskleri arasında; implantın gevşemesi veya çıkığı ve bacak uzunluğundaki küçük farklılık ortaya çıkabilmektedir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastanın bünyesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Gene itibarıyla hasta 4-5 gün içerisinde taburcu edilmektedir. Ameliyattan sonraki ilk 5 gün hastanın yürümesi için önemlidir.
Bir kemik kırıldığında, olay esnasında bir çatırtı sesi duyabilirsiniz. Kırığın oluğu bölgede şiddetli bir ağrı ve şişme meydana gelir. Kırık olan bölgeye dokunduğunuzda büyük bir acı duyarsınız.
Hastaların kalça protezi ameliyatı sonrası dikkat etmesi gereken birkaç husus vardır. Hastalar; alçak sandalyeye oturmamalı, otururken ya da yatarken bacak bacak üzerine atmamalı, ameliyatlı bacağın üzerine bütün ağırlık verilmemeli, uzun saplı ayakkabı çekeceği kullanılmalı ve çorapları giyerken yardım istenmelidir.
Diz protezleri ameliyatında uygulanan 2 çeşit protez bulunmaktadır. Bunlardan biri yarım diz protezidir. Yarım diz protezi sadece tek bir kompartmanda hasar olması durumunda kullanılmaktadır. Diğer diz protezi ise total diz protezi yani tam diz protezidir. Total diz protezi ise dizde birden fazla hasarın olması durumunda uygulanmaktadır.
Diz protezlerinin kullanım ömrü kişinin kullanım şekline göre değişiklik gösterse de genel olarak diz protezi, 20-25 yıl kullanılmaktadır.
Omuz protezlerinde hasarlı omuzun tamamı veya bir kısmı çıkarılarak yerine protez omuz eklemi yerleştirilir.