Diz Protezi Cerrahisi

TEDAVİLER
Diz Protezi Cerrahisi

Diz Kireçlenmesi Nedir?

 

Diz kireçlenmesi (gonartroz) eklem kıkırdağının bozulmasına bağlı olarak diz ekleminde ağrı ve hareket kısıtlığı ile kendini gösteren hastalıktır. Tedavisinde son nokta olarak diz protezi uygulaması yapılır.

 

Diz Protezi Nedir?

 

Diz protezi aşınmış dizlere yapılan metalik kaplamaya verilen isimdir. Diz protezi bir mekanizma değildir. Diz ekleminde problemi olan hastalara ağrısız ve daha rahat hareket edebilme imkanı sağlar.

 

Diz Protezi Nasıl Bir Ameliyattır?

 

Hekimden hekime değişmekle birlikte ortalama 45 ila 90 dakika arasında sürer. Her iki diz aynı gün ameliyat edilebilir. Herhangi bir destek kullanmadan 3. haftanın sonunda yürümek mümkündür. Ameliyattan bir ay sonra herhangi bir destek kullanmadan tam hareket sağlanabilir.

 

Diz Protezi Kimlere Önerilir?

 

Dizinde ağrı şikayeti olan ve yapılan bütün tedavi girişimlerine rağmen ağrıdan kurtulamamış hastalara kesin çözüm olarak önerilen tedavi şeklidir. Öncelikle diğer tedavi yöntemleri mutlaka denenmiş olmalıdır.

Diz ağrısının en sık rastlanan sebebi dizdeki kireçlenmedir. Kireçlenme, dizdeki kıkırdak dokunun bozukluğu olarak tanımlanır. Diz protezi yapılacak hastalarda yaş sınırı yoktur. 20 ile 90 yaş arasında gereksinim duyulan herkese yapılabilir.

 

Diz Protezinden Beklenti Ne Olmalıdır?

 

Doğru yapılmış bir diz protezi, tamamen ağrısız, normal yürümeye ve merdiven inip çıkmaya olanak sağlayan, dizin günlük yaşamda gerekli olan bütün hareketlerine izin verecek ölçüde bükülebilebilen bir diz eklemi sağlayacaktır.

 

Hasta diz protezi yapıldıktan sonra bisiklete binme, yüzme, hafif koşu, çok sert olmayan pistlerde kayak ve tenis gibi bireysel sporları rahatlıkla yapabilir.

 

Diz Protezi Ne Kadar Süre Dayanır?

 

Uygun cerrahi teknik ve modern protez tasarımları kullanılarak yapılan diz protezlerinin ömrü günümüzde 25-30 yıla kadar uzamıştır. Herhangi bir nedenle kullanılamaz duruma gelen protezler ikinci bir müdahale ile yenilenebilir.

S.S.S.
Hastalarımızın Merak Ettiği Sıkça Sorulan Sorular
Tümünü Gör

Diz protezi ameliyatı operasyonu gerçekleştirilen hasta, 1 hafta sonra koltuk değneği ile yürünme başlar, ameliyatın iyileşme süreci 3 hafta sonrasında tamamlanmaktadır.

Diz protezinin gevşemesinin çeşitleri nedenleri bulunmaktadır. Protezi oluşturan parçalar, hareket sırasında ortaya çıkan sürtünmeye bağlı olarak zaman içinde aşınır. Aşınma ile protezin parçaları tutunduğu kemikten ayrılıp gevşeyebilmektedir.

Diz protezi ameliyatı için herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Dizlerinde ağrı ve acı yaşayan ve alternatif yöntemler ile tedavisini tamamlayamayan kişiler uzman hekimin uygun görmesi halinde diz protez ameliyatı olabilmektedir.

Diz protezi enfeksiyon belirtileri çoğunlukla; ağrı, kızarıklık, şişme, sıcaklık olarak ortaya çıkmaktadır. Hasta da yorgunluk, ateş, gece terlemeleri de enfeksiyon belirtileri arasında gösterilebilmektedir.

Diz protez ameliyatı esnasında dizin hasar gören yıpranmış kısımları çıkarılır. Titanyum, kobalt gibi metallerden oluşan protez diz yüzeyine tutturularak kaplama işlemi gerçekleştirilmektedir.

Diz protezleri ameliyatında uygulanan 2 çeşit protez bulunmaktadır. Bunlardan biri yarım diz protezidir. Yarım diz protezi sadece tek bir kompartmanda hasar olması durumunda kullanılmaktadır. Diğer diz protezi ise total diz protezi yani tam diz protezidir. Total diz protezi ise dizde birden fazla hasarın olması durumunda uygulanmaktadır.

Diz protezlerinin kullanım ömrü kişinin kullanım şekline göre değişiklik gösterse de genel olarak diz protezi, 20-25 yıl kullanılmaktadır.

Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Prof. Dr. Nejat Güney | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Merhaba,
Diz Protezi Cerrahisi hakkında merak ettiklerinizi bana sorabilirsin.
08:50