Diz Protezi Ameliyatı
Diz eklemi; vücudumuzda en çok yük altında kalan, karmaşık yapısı ve travmalara açık durumu ile çok sık yaralanma riski taşıyan, günlük aktivitelerimizde çok önemli yeri olan bir organdır. Çeşitli romatizmal hastalıklar. Geçirilmiş diz travmaları, enfeksiyon, ve orta yaşlardan sonra ortaya çıkan dejeneratif kıkırdak hasarlarına bağlı olarak çok sık yaşam konforumuzu olumsuz etkiler. Daha çok kadınlarda, erkeklere oranla 5 kat daha sık, rastlanır.
Hastalığın başlangıç dönemlerinde ağrı şikayeti çeşitli ağrı kesiciler, fizik tedavi ve diğer konservatif yöntemler ile kontrol altına alınabilirken ilerleyen yıllarda daha etkili tedavi yöntemleri kullanmak gerekir.
1970 yılların başından itibaren, bütün dünyada yaygın olarak, bugün kullandığımız total diz protezleri tasarımının ilk örnekleri hastalara uygulanmaya başlanmıştı. Yıllar içerisinde elde edilen deneyimler bugün ideale yakın diz protezi tasarımlarının oluşmasına zemin oluşturmuştur.
Diz eklemini meydana getiren uyluk, kaval ve diz kapağı kemiklerinin bozulmuş olan eklem yüzeylerini yapay eklem yüzeyleri ile değiştirmeyi amaçlayan bu ameliyat, diz problemleri sebebi ile aktif yaşam olanaklarını kaybetmiş kişiler için can simididir.
Total Diz Protezi; diz eklemindeki hastalığı yapılan bütün tedavilere cevap veremeyecek duruma gelen her yaştaki kişilere uygulanabilir.
Diz protezi Ameliyatı olan aday hastalar önceden kapsamlı genel bir sağlık kontrolünden geçirilir, yapılan tetkikler sonucu ameliyata uygunluğu araştırılır. Hastanın vücudunda hiçbir enfeksiyon odağı bulunmamalıdır. Diş çürüğü, idrar yolları veya başka bir organda enfeksiyon varlığında diz protezi ameliyatı öncesi gerekli tedavi yapılmalı ve enfeksiyon kurutulmalıdır.
Her iki diz, büyük bir engel yok ise, aynı gün ameliyat olabilir. Ameliyat; özel donanımlı ameliyathanelerde ve bu konuda deneyimli hekimler tarafından gerçekleştirildiğinde, komplikasyon ile karşılaşılma olanağı son derece düşüktür.
Genel, spinal veya epidural anestezi tiplerinden hasta için en uygun olanı tercih edilerek ameliyat gerçekleştirilir. Diz protezi ameliyat süresi yaklaşık 45-90 dakika arasındadır. Hekimin tercihine göre, protezin kemiğe tespiti; kemik çimentosu ile veya özel yüzey kaplamalı çimentosuz protezler kullanılarak çimentosuz da yapılabilir.
Ameliyatın ertesi günü, hasta fizyoterapist eşliğinde ayağa kaldırılır, diz ekleminin çevresindeki kasların güçlendirilmesi, eklem hareketlerinin arttırılması ve düzgün yürümemize yardımcı olacak egzersiz programı uygulanmasını hedefleyen çalışmalar başlar. Ağrıyı ortadan kaldırmak için ağrı pompaları kullanılır. Bunların yardımı ile ilk birkaç gün devamlı olarak ağrı kesici ilaçlar hastaya verilir.
İlk birkaç hafta, hastanın genel sağlık durumuna, kilosuna ve yaşına bağlı olarak değişebilen sürelerde yürüteç veya koltuk değneği gibi, yardımcı destek araçları kullanılır. Ameliyattan 1 ay sonra desteksiz evden dışarı çıkabilecek duruma gelen hastanın eklem çevresindeki ağrılarının da tam olarak iyileşmesi yaklaşık 3 ayı bulur.
Diz protezi ameliyatı sonrası komplikasyon olarak; enfeksiyon, erken protez gevşemesi, yeterince hareket kapasitesi elde edilememesi, protez çevresinde kırıklar, derin ven trombozu, emboli gibi durumlar her hastanın en büyük korkusu olmaktadır. Dikkatli çalışma, gerekli ilaçların zamanında ve dozunda alınması, doktorun direktiflerini harfiyen yerine getirme gibi önlemler alındığı zaman, bütün bu korkuları yaşamadan da iyileşme mümkündür.
Bugünün teknolojisi ile üretilen protezlerin, sanatına uygun ameliyat yapıldığı zaman sağlıklı kullanım ömrü 30 yıl civarında olmaktadır. Herhangi bir nedene bağlı olarak bozulan, eskiyen kullanılması ağrı doğuran protezler ise her zaman değiştirilebilir ve zaman geçirilmeden değiştirilmelidir.